Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Afscheid nemen van rouw
    Rate this post

    Mensen die nog midden in het leven staan kunnen te vroeg bij ons wegvallen. Het is bijna ondenkbaar, en als het dan toch gebeurt, haast niet te bevatten. Wanneer een dierbare wegvalt, kan het zijn dat je opeens heel anders naar het leven gaat kijken.

    Zo kunnen er gevoelens van onrecht en machteloosheid ontstaan. Dat is heel begrijpelijk, maar daarmee krijg je de dierbare niet terug. Vaak komen deze gevoelens voort vanuit een ondraaglijk verdriet en gemis. En kan het zo heftig zijn dat normaal functioneren haast niet mogelijk is. Dan is het belangrijk met rouw aan de slag te gaan, zodat jij je staande kunt houden in de nieuwe werkelijkheid.

    Achtergebleven sporen
    Gevoelens als verdriet, schuld en schaamte na het overlijden van een dierbare zijn heel normaal. Wanneer we nog jong zijn, kunnen we dat niet altijd meteen een plek geven. Jonge mensen en kinderen rouwen vaak in stukjes. Ze pakken aan wat ze kunnen en schakelen snel over wanneer het ze te veel wordt. Daardoor wordt het verlies niet altijd even goed verwerkt en kunnen er later nog sporen van achterblijven.

    Leegte voelen
    In mijn praktijk spreek ik geregeld jongvolwassenen die het verlies van een ouder een plekje willen geven. Ze hebben afscheid moeten nemen van hun vader of moeder terwijl die nog midden in het leven stond. Dat is een groot verdriet. Vaak komen de diepe emoties pas jaren later bovendrijven, meestal wanneer ze zelf op een belangrijk punt in hun leven staan. Een punt waarop ze de verloren ouder enorm missen en de leegte daarvan diepgrondig voelen.

    Toelaten, voelen, loslaten
    Sommige mensen proberen deze gevoelens weg te drukken of situaties te vermijden waarin ze het gemis het sterkst voelen. Dat is begrijpelijk, maar helpt op de lange termijn niet. Het verwerkingsproces bij rouw bestaat uit emoties toelaten, voelen, doorleven en verwerken. Telkens als je een pijnlijke, maar ook als je een mooie herinnering tegenkomt, roept dat een emotionele reactie op. De manier om deze reactie minder intens te laten zijn, is door de emoties en gevoelens die daarmee gepaard gaan toe te laten. Alleen door het verlies stukje bij beetje te laten doordringen, neemt het verdriet op den duur af. Dan ontstaat er weer ruimte voor de vele mooie en positieve gevoelens die ook bij de herinneringen horen.

    Het leven weer oppakken
    Het leven weer oppakken na verlies is niet gemakkelijk. Na jaren de confrontatie aangaan met een gemis is dat evenmin. Daarom is het heel belangrijk te weten dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Als coach ondersteun ik je bij het aangaan van het rouwproces, zodat je weer grip krijgt op je situatie. In een veilige en persoonlijke setting krijg je de ruimte die je nodig hebt om weer stappen vooruit te zetten, en afscheid te nemen van de rouw en het verdriet die je tegenhielden.

    Petra

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply