Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Eén afscheid, vele emoties
  Rate this post

  Samen tot een uitvaart komen die bij de situatie en de wensen past, gaat niet altijd zonder slag of stoot. Mijn missie is: een mooi en gedenkwaardig afscheid voor iedereen. Om dit te bereiken, vind ik een persoonlijke benadering richting de nabestaanden erg belangrijk.

  Als iemand is overleden, zit ik vaak nog dezelfde dag bij de nabestaanden aan tafel. Natuurlijk kunnen de emoties dan hoog oplopen. Ik vind het belangrijk dat mensen bij mij ervaren dat er ruimte is voor het eigen verdriet. Daarom komen we samen in kleine stapjes tot de vorm van de uitvaart. Alle wensen worden besproken.

  Naast de emoties die ontstaan door het overlijden, spelen er soms ook andere dingen in een gezin. Helaas maak ik soms mee dat de nabestaanden niet goed met elkaar overweg kunnen en/of verschillende wensen hebben. Ik kies geen partij, maar probeer als bemiddelaar op te treden. Het is belangrijk dat de onenigheid even op pauze wordt gezet en er met respect naar de situatie wordt gekeken.

  Ik denk altijd oplossingsgericht: hoe zorg ik ervoor dat alle nabestaanden zich in de vormgeving van de uitvaart kunnen vinden? Ik heb eens een uitvaart verzorgd waarbij het ene deel van de familie eerst kwam en het andere deel daarna. Zo kon iedereen aan zijn eigen plechtigheid invulling geven met foto’s en muziek. Bij deze twee uitvaarten, in besloten kring, zag ik dat iedereen op zijn eigen manier een goed gevoel bij de uitvaart had gekregen.

  Er zijn verschillende emoties waar ik mee te maken krijg, zoals emoties rondom het overlijden en emoties die al bestaan door beladen verhoudingen binnen een gezin. Het gebeurt ook wel eens dat een familielid plotseling komt te overlijden, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk. Hier spelen vaak andere gevoelens op, waaronder onbegrip en vragen als ‘Waarom overkomt óns dit?’.

  Als uitvaartverzorger loop ik tegen zoveel verschillende situaties aan, dat ik niet anders wil dan voor een persoonlijke benadering kiezen om een zo mooi mogelijk en gedenkwaardig afscheid voor iedereen te kunnen reali­seren. Hoe de familieverhoudingen er ook uitzien en met wat voor overlijden we ook te maken hebben: samen komen we eruit.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply