Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Afscheid
  Rate this post

  De locatie van een uitvaart heeft veel invloed op de aankleding en sfeer van een uitvaart. Veel uitvaarten vinden plaats in een uitvaartcentrum of crematorium, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Of het een café, natuurbegraafplaats of de eigen huiskamer is; een uitvaartlocatie kan het leven van de overleden dierbare spiegelen om zo een viering te worden van diens leven.

  Uit het leven gegrepen
  Marjan was omringd door haar vrienden en familie. Ze hield haar man en kinderen stevig vast. Alle vier waren ze pas net bekomen van het overlijden van hun vader en opa, Menno. Het overlijden was plotseling geweest, Menno had amper zijn wensen aangegeven. Toen de dienst voorbij was, liepen zij samen naar de kist toe. De tranen begonnen weer te stromen. Ze werden opgevangen door de aarde onder hun voeten. De kist stond namelijk niet in een zaal, maar in de open buitenlucht. De bladeren ritselden boven hen en in de verte klonken een paar vogeltjes. Voor de familie een prachtige omgeving om in alle rust afscheid te kunnen nemen.

  Bij het maken van de plannen voor de begrafenis, ging de familie eigenlijk standaard uit van een uitvaart in een uitvaartcentrum. Het idee dat er andere mogelijkheden waren, was nog nooit bij een van hen opgekomen. Toen Marjan daarna tijdens de uitvaartbespreking de foto’s zag van de natuurbegraafplaats bij Groningen, viel ze stil aan tafel. Dat paste eigenlijk veel beter. “Hij was altijd al een buitenmens,” zei ze. Iedereen knikte. Dit was waar Menno mooi zou kunnen rusten.

  Na de begrafenis had Marjan nog even een wandeling gemaakt in de omgeving. Ze wilde heel even alleen zijn. Misschien heeft ze haar laatste woorden tegen haar vader gezegd, misschien heeft ze even genoten van de rust in de omgeving. Die herinnering is van haarzelf. Toen ze zich weer onder haar familie mengde, kon je zien dat ze er vrede mee had. Het was een prachtige dienst geweest. Een viering van een prachtig leven. Bedankt, pap.

  Wat je nog niet wist over…
  In Groningen en omstreken zijn veel locaties om een uitvaart te houden die net even anders zijn dan een uitvaartcentrum of crematorium. De uitvaart kan bijvoorbeeld op veel locaties in Stad gehouden worden. Denk aan de Paalkoepel en de Coendersborg in het zuiden van de stad, of de Martinikerk voor een grote aangelegenheid. In de omgeving is een uitvaart mogelijk in Kerkje Harkema in Den Ham of het Hillig Meer in de natuur.

  Ook een bioscoop, theater of café behoort tot de mogelijkheden. In een café kun je rustig bij elkaar komen om met elkaar onder het genot van een drankje herinneringen op te halen. Een bioscoop of theater kan niet alleen een perfect geschikte locatie zijn om de uitvaart van een theater- of filmliefhebber te houden, je kunt daar eventueel wat filmpjes laten zien over de overledene, of filmpjes tonen van vrienden en familieleden die iets over de overledene vertellen.

  Het laatste wensen boekje
  Zelf heb je misschien wel een plek waarvan je zou zeggen: dat is mijn tweede thuis. Als het tijd is voor mijn uitvaart, zou dat de ideale omgeving zijn. Het is voor de nabestaanden vaak fijn als de wensen voor een uitvaart al vastliggen. Als je eerder met een uitvaart te maken hebt gehad, weet je immers hoeveel keuzes er in korte tijd bij het plannen op je af komen. Je kunt de wensen voor je eigen uitvaart bij Uitvaartzorg Boerhaave vastleggen in een laatstewensenboekje. Dit biedt je naasten rust. De uitvaart vindt plaats in een omgeving waarvan zij weten: dit is wat jij wil.

  Echt Uitvaartzorg Boerhaave
  Joyce Nijholt: ‘Een uitvaart spiegelt vaak het leven van de overleden dierbare. Wij vinden het belangrijk dat er tijd en ruimte is voor het afscheid. Daarom willen we graag ons inzetten om uitvaarten op andere locaties dan een uitvaartcentrum mogelijk te maken. Mocht je de uitvaart in een eigen huiskamer of tuin willen organiseren, dan kan dat vaak prima: dit kan een prachtige en persoonlijke draai kan geven aan het afscheid. We helpen je graag om de uitvaart op andere locaties zo mooi mogelijk in te vullen.

  Binnen ons uitvaartcentrum bieden wij zelf de mogelijkheid voor een huiskameruitvaart. De plechtigheid vindt dan plaats in een ruimte met een huiselijke sfeer. Je kunt dan fijn in je eigen kring afscheid nemen op een laagdrempelige manier.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply