fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
  • Afvallen begint… in je darmen!

    Je darmen zijn niet alleen een transportbuis voor voeding. In je darmen leven miljarden bacteriën die samen met onder andere enzymen en spijsverteringssappen voor de vertering van voeding zorgen. Die bacteriën worden ‘darmflora’ genoemd; een verzameling van ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën met eigen functies.

    Slechte bacteriën kunnen ontstekingsreacties veroorzaken, je immuunsysteem ontregelen en je dik maken. De samenstelling is niet constant. Wat je eet en drinkt en of je medicatie gebruikt, is van invloed hierop. Bijvoorbeeld: wanneer je een antibioticakuur gebruikt, heeft dit een grote invloed op de darmflora. Na zo’n kuur is het dan ook slim om met goede voeding weer de balans in de darmen te krijgen.
    Wanneer de darmflora gevoed wordt met juiste voeding en de ‘goede’ darmbacteriën hun werk kunnen doen, is dit gunstig voor het verteringsproces, en dit vertaalt zich uiteindelijk naar een goed metabolisme. Het gaat dus niet om calorieën tellen (alles wel met mate), maar vooral om ervoor te zorgen dat je díé voeding eet die je darmflora versterkt. Sommige bacteriën halen meer energie uit voedsel dan andere. Daarom wordt de één bij een koekje al dikker en de ander kan juist alles eten. De sleutel zit hem in de productie van kortketenige vetzuren, die gevormd worden in je darmen na het eten van oligosachariden (vezels die onverteerd in je darmen komen), zoals uien, prei en groene asperges. Dit is de basis. Verder is het natuurlijk belangrijk om de rest van je eetpatroon te bekijken en aan te passen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply