fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
  • Afvallen in de overgang

    Veel vrouwen tussen de 45 en 55 merken dat ze er opeens ongemerkt wat kilootjes bij krijgen, ondanks dat ze niet meer zijn gaan eten of minder zijn gaan bewegen. De oorzaak is eenvoudig: hormonale veranderingen, die het gevolg zijn van de overgang die eraan zit te komen.

    Deze periode kan wel een paar jaar duren. Kleine veranderingen zijn dan merkbaar; zo ook in je gewicht. Vanaf 45 jaar wordt het voor veel vrouwen meer merkbaar. Er kunnen veel klachten ontstaan, zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten, en er is een grotere verandering in je stofwisseling. Ook blijft je menstruatie regelmatig weg of verandert die. Dit kan enkele jaren duren tot het moment dat de laatste menstruatie plaatsvindt: de menopauze. De natuur hou je niet tegen, maar de manier waarop je door de overgang gaat, kun je wel zelf bepalen. Wordt dit een weg met horten en stoten, met momenten dat het je totaal overvalt of kies je voor een vloeiende lijn? Dit bepaal je mede zelf.
    In oosterse landen gaan vrouwen met meer gemak door de overgang dan in het westen. Er staan in deze landen dagelijks producten als tofu en tempeh op het menu. Deze blijken stoffen te bevatten die vergelijkbaar zijn met oestrogeen: fyto-oestrogenen. Deze plantaardige hormonen kunnen op natuurlijke wijze de teruggelopen aanmaak van oestrogeen aanvullen. Zo zijn er nog vele andere voedingsmiddelen die deze werking hebben. Wil je advies of ­werken aan vermindering / verdwijning van je klachten? Neem dan contact met me op. Ik werk in mijn eigen praktijk en in Gezondheids­centrum Stiens.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply