Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Al meer dan 3 generaties een familiezaak
  Rate this post

  Het begon allemaal met de vader van zijn opa, die De Magneet in Rijswijk startte. Later, in 1934, is zijn opa een manufacturenwinkel gestart in Den Haag. Je kon er van alles kopen: van kinderkleding tot lakens, van ­handdoeken tot knopen en garen. In 1980 heeft zijn moeder het bedrijf overgenomen en sinds 2011 is Martein van ­Buijtenen zelf eigenaar van De ­Magneet Bodyfashion.

  ‘Mijn opa was invalide,’ vertelt Martein. ‘Hij heeft altijd met een stok bij zijn eigen winkel achter de kassa gezeten. Hij had de ziekte van Bechterew. Ongeveer tien jaar voor zijn overlijden, rond 1980, heeft mijn moeder de zaak overgenomen. Mijn moeder zat in de politiek, maar schoot te hulp toen de zaak niet meer lekker liep. Ze wilde mijn opa een faillissement besparen.’

  Dat klinkt best heftig. Vond je moeder het werk in de winkel wel leuk?
  ‘Zeker! Mijn moeder is ondernemend, net als mijn opa. Altijd actief! Ze heeft de winkel omgetoverd tot een ­prachtige lingeriezaak, een florerend bedrijf. Ze is een warm persoon. Dat bleek ook toen op een gegeven moment een werknemer van haar borstkanker kreeg. Dit heeft mijn moeder erg aangegrepen. Al snel kwam mijn moeder erachter dat er in Den Haag maar weinig aanbod was in borstprotheses en protheselingerie. Dat vond ze een slechte zaak. Zij heeft toen bewust protheselingerie aan haar collectie toegevoegd.’

  Een mooi gebaar! En nu ben jij de eigenaar?
  ‘Ja, in 2011 heb ik het overgenomen en een jaar na de overname zijn we verhuisd naar een prachtig pand. We kwamen uit een oubollige huurwinkel, maar zitten nu in een up-to-date kooppand: ruim opgezet, groot en sfeervol.’

  Dat lijkt me heerlijk werken daar!
  ‘Klopt, maar ik werk vooral achter de schermen hoor! Ik denk niet dat dames erop zitten te wachten dat ik bh’s ga aanmeten,’ lacht Martein. ‘Ik kom uit de ICT-wereld. Daar werken alleen maar mannen en nu ben ik eigenaar van een lingeriezaak en werk ik met alleen maar vrouwen. Het is écht een andere wereld, maar ik kan het gelukkig met iedereen goed vinden!’

  Wat doe jij zoal voor werkzaamheden?
  ‘Van alles: inkopen, artikelen prijzen, overleggen met de boekhouder… En er komt nog meer bij kijken, want wij willen klanten graag zoveel mogelijk uit handen nemen. Daarom regel ik ook alle declaraties voor mensen die bij ons kiezen voor protheselingerie.’

  En de verkoop dan?
  ‘Die wordt door mijn moeder gedaan, samen met onze medewerkers.’

  Dus je moeder werkt nog wel in de zaak?
  ‘Jazeker! De winkel is haar kindje. Daarnaast hebben we nog vijf lieve meiden in dienst.’

  En hoe gaat het verder als jij met pensioen gaat?
  ‘Dan is het misschien wel de beurt aan mijn dochter om de zaak over te nemen. Zij is nu 13 en het lijkt haar leuk, maar zij is later natuurlijk vrij om te kiezen wat zij wilt doen. Ik ben nu 47 en ga zeker nog wel even door met het werk dat ik nu doe. Ik ben misschien een rustig en ingetogen ­persoon, maar ik onderneem graag. Ook houd ik van ­computers, spellen en vooral racespellen, een ICT-tic die altijd zal blijven hangen…’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply