Rate this post
 • Alle ballen in de lucht
  Rate this post

  Hoe doe je dat als vrouw? Het combineren van al die verschillende rollen als partner, moeder, collega, kind, vriendin voelt als jongleren. Waarbij je altijd handen, ogen, oren en tijd te kort komt.

  Voor de belangrijkste rollen in je leven kun je geen opleiding volgen zoals je dat wellicht hebt gedaan voor je werk. Hoe word je een goede partner? Door te doen en te ervaren, te kijken hoe anderen het doen, hoe je eigen ouders het hebben gedaan. Door te bedenken wat je ook graag zou willen (doen) of juist te bedenken dat je het nooit zo en op die manier zou willen. Hetzelfde geldt voor het moeder zijn. Heb jij een cursus opvoeden gevolgd? De meesten van ons zullen wellicht een zwangerschapscursus rondom de bevalling, borstvoeding en dergelijke gedaan hebben. Maar echt opvoeden en wat dat precies allemaal betekent? Misschien heb je wat ervaring opgedaan met babysitten vroeger, maar dat was toch echt even andere koek. Als aanstaande moeder kijk je bij andere stellen af en put je uit de ervaring van hoe je ouders het deden. Sommige dingen wil je bijvoorbeeld echt niet hetzelfde doen (om er vervolgens achter te komen dat je ze precies hetzelfde doet) en andere dingen waar je heel blij mee was, zul je overnemen.

  Ondertussen gebeurt er natuurlijk van alles in je leven, waar je eigenlijk geen tijd voor hebt om bij stil te staan. Of wat allemaal net niet uitkomt, maar je kunt niet anders en er wordt ook van je verwacht dat je iets doet. Kinderen die voortdurend ruzie maken, een vriendin die ernstig ziek wordt, je zus en zwager die uit elkaar gaan, je schoon­ouders die ouder worden en meer zorg en aandacht behoeven, het werk dat gaat reorganiseren en zo is er vast nog veel meer te verzinnen.

  Grenzen stellen en keuzes maken
  En dan opeens loop je tegen jezelf aan. Al die ballen in de lucht houden terwijl je geen idee hebt, hoe je moet jongleren. Daar kun je uitgeput van raken. Even klagen bij vriendinnen over man-/ partnerlief of herkenning horen op het schoolplein omdat je niet de enige bent bij wie het altijd een strijd om de tijd is. Het zijn momenten die helpen en een goede uitlaatklep vormen, maar waardoor je vaak in hetzelfde patroon blijft zitten. Hoe kun je voor jezelf ­opkomen zonder als eerste de laan uitgestuurd te worden bij de reorganisatie? Hoe kun je je vriendin steunen terwijl je ook voor je eigen gezin moet zorgen? Al die dingen vragen om grenzen leren en durven stellen, zodat je goede keuzes maakt en energie voor jezelf overhoudt. Want zonder energie kun je er voor niemand zijn! ­Belangrijk is dan om te weten wat voor jou belangrijk is. Waar krijg je energie van? Wat kost je energie? Wat zijn je kwaliteiten en valkuilen? Waarmee is je eigen rugzak gevuld en moet die leeggemaakt worden voordat je de ­ballast van anderen erin kunt stoppen?

  Steuntje in de rug nodig?
  Voor individuele trajecten kun je terecht bij Yoi.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply