Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Alleen het beste komt in de flessen
  Rate this post

  Enkele jaren geleden ontdekte ik de wijnen van Château de L’Horte. Tijdens mijn opleiding tot professioneel wijdadviseur kwam ik voor het eerst ook echt op het Chateau. Ik maakte kennis met de eigenaren Jean Pierre Biard, zijn vrouw Johanna van der Spek en Paul den Toom, alle drie gedreven mensen die alleen maar voor het allerbeste willen gaan. De kennismaking en de spirit die deze drie mensen drijft, heeft bij mij het ‘wijnvirus’ verder laten groeien.

  Het Chateau is gebouwd in 1755 door de Marquis de St. Felix. De Franse wijnmaker Jean Pierre Biard en de Nederlandse Johanna van de Spek hebben het Chateau en de wijngaarden in 1988 gekocht. De nieuwe wijnkelder werd in 1988 gebouwd en de eerste oogst van 1989 werd door wijnschrijver Robert Parker beoordeeld met maar liefst 87 punten. Verder won deze jaargang een gouden medaille op het prestigieuze Concours Agricole in Parijs. Vele medailles, awards, eervolle vermeldingen en andere prijzen zouden daarna nog volgen. Zoals een gouden medaille op de Asia Wine Style contest in Singapore en een gouden medaille op de Montreal Wine Selections in Canada, het grootste wijnconcours van Noord-Amerika. In 2010 kregen maar liefst zeven wijnen sterren in de Wijnalmanak van Harold Hamersma & Huybrecht Duijker. En nog steeds worden de wijnen jaarlijks bekroond in de wijnalmanakken van Harold Hamersma en Nicolaas Klei.

  Van druif tot fles in eigen hand
  De wijnen van Château de l’Horte worden vanaf de druif tot de fles zelf geproduceerd. Zo bepalen ze zelf wat er in de wijn gaat en vooral wat er níét in komt. Ook worden er wijnen geproduceerd met het biologische kenmerk. Topwijnmaker Jean Piere Biard combineert traditie met de moderne technieken. Het gebruik van temperatuur­gecontroleerde cuves en de allerbeste kwaliteit wijnvaten zijn een standaard op Chateau de L’Horte. Strenge selectie van de handgeplukte druiven zorgt ervoor dat alleen het beste in de flessen komt. Voor sommige van de AOP wijnen worden splinternieuwe eiken wijnvaten gebruikt, gemaakt van de beste soorten eikenhout uit verschillende Franse regio’s. De vaten worden gemaakt in de Bourgogne. Deze topkwaliteit vaten worden gebruikt in de maten 225 liter, 400 liter en 600 liter. In de vaten gaat exact dezelfde wijn. Door de unieke invloed van iedere afzonderlijke inhoudsmaat van het wijnvat ontstaan er drie verschillende type wijnen, van hetzelfde sap. Deze worden met elkaar vermengd in bepaalde verhoudingen, en zo ontstaan er unieke wijnen. Deze methode van wijnbereiding is uniek in de Languedoc.

  Voor een breed publiek
  Chateau de L’horte maakt wijnen die bedoeld zijn voor een breed publiek. De wijnen zijn toegankelijk, jong drinkbaar en hebben ook bewaarpotentieel. Ze hebben veel fruit in zich, aangevuld met de unieke karakteristieken van de Languedoc: vol en smakelijk.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply