Rate this post
 • Alles geven voor een nieuw leven
  Rate this post

  Ben je zwanger, woon je in (de omgeving van) Purmerend en wil je niet thuis bevallen? Dan gaat er voor jou binnenkort iets veranderen.

  Vanaf het najaar van 2018 worden de bevallingen vanuit de afdeling Verloskunde van het Waterlandziekenhuis en het Geboortehotel VCW verplaatst naar het Centrum voor geboortezorg in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Tijdens je zwangerschap blijf je gewoon onder controle bij je eigen verloskundige in de praktijk. Ook als je een medische indicatie hebt, blijven je controles plaatsvinden bij de gynaecoloog in het Waterlandziekenhuis. Alleen voor de bevalling zelf kun je straks niet meer in het Waterlandziekenhuis of Geboortehotel VCW terecht.

  Bevallen in Hoorn
  In het Centrum voor geboortezorg in Hoorn is alles erop gericht om jou en je kindje zo goed mogelijk bij zwangerschap en geboorte te begeleiden. Alle zorg is erop gericht om moeder en kind samen de beste start te geven. In het centrum werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen en kraamverzorgers samen aan de beste geboortezorg.

  Thuis, poliklinisch of medisch bevallen
  Je kan thuis bevallen met je eigen verloskundige, maar soms is dat niet mogelijk of gewenst. Dan beval je in het ziekenhuis. Hoe gaat dat in zijn werk?

  Poliklinische bevalling
  Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, ‘huur’ je samen met je eigen verloskundige een suite in het ziekenhuis. Als de bevalling anders verloopt en er meer medische hulp nodig is, dan is die meteen beschikbaar. Na de bevalling ga je weer naar huis.

  Medische bevalling
  Bij een medische indicatie moet je in het ziekenhuis bevallen. Soms ben je tijdens de zwangerschap al onder behandeling van een gynaecoloog. Maar ook tijdens of na de bevalling kan er nog een reden zijn dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Bijvoorbeeld als je pijnstilling wenst, je kindje in het vruchtwater heeft gepoept of als de placenta niet spontaan geboren wordt.

  Wat wil jij?
  De zorgprofessionals vinden dat je zélf de regie moet hebben over je zwangerschap en bevalling. Ze stimuleren je om een beval- en geboorteplan te maken waarin staat hoe jij het liefst wilt bevallen en wat je wensen zijn. Misschien wil je bevallen in bad of op de baarkruk, zelf muziek meenemen of gebruik maken van een geboortefotograaf. Samen met je verloskundige of gynaecoloog kijk je of je wensen haalbaar zijn. De veiligheid voor jou en je kindje staat altijd voorop!

  Luxe en comfort
  De moderne kraamsuites in het Centrum voor geboortezorg zijn zo huiselijk mogelijk ingericht. Moeder en kind verblijven in hun eigen suite en de partner kan blijven slapen en eten. Iedere suite heeft een eigen iPad, koelkast, toilet en douche. Het ontbijt, de lunch en het diner bestaan uit een uitgebreid buffet, waarvan zoveel mogelijk wordt bereid met verse producten uit de regio.

  Zorg op de suite, net als thuis
  In de kraamsuite komen de zorgverleners naar je toe. Zij begeleiden jou en je partner in de zorg voor jezelf en de zorg voor je baby. Door samen te zorgen voor je kind, willen ze het verblijf in het Centrum van geboortezorg zoveel mogelijk op thuis laten lijken. Belangrijk daarbij is dat de zorgprofessionals de partner (of een andere naaste) betrekken in de zorg voor moeder en kind. Denk bijvoorbeeld aan het wassen en voeden van je baby. De verpleegkundige of kraamverzorgende ondersteunt waar dat nodig is. Je kunt zelf bepalen wanneer je bezoek wil ontvangen. Er zijn geen vaste bezoekuren.

  Altijd samen
  De zorgprofessionals streven ernaar dat moeder en baby altijd samen kunnen blijven. Als je om medische redenen langer moet blijven, dan kunnen je baby en partner dag en nacht bij je blijven. Als de kinderarts besluit dat je kind op de neonatologieafdeling opgenomen moet worden, zijn daar couveusesuites, zodat jij en je partner ook daar dicht bij je baby kunnen blijven. Als je zelf naar huis mag maar je kindje opgenomen wordt, mag je ook verblijven in de couveusesuite.

  Ben je nieuwsgierig? Ga dan eens langs voor een rondleiding.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply