Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Alles over het vrouwenhart!
  Rate this post

  Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Of niet? In elk geval is ­duidelijk dat er verschillen bestaan tussen het mannenhart en het vrouwenhart. Dit verschil vertaalt zich ook naar het ontstaan van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Omdat de signalen bij deze problemen bij vrouwen minder duidelijk zijn, is het goed om extra alert te zijn.

  Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Toch zijn de signalen nog steeds niet makkelijk te herkennen. Vrouwen hebben vaak andere klachten dan de typisch bekende hartklachten, zoals druk op de borst en uitstralende pijn naar de armen.

  Vrouwen zijn anders dan mannen
  Een vrouwenhart is wezenlijk anders dan een mannenhart. Vergeleken met mannen verloopt het proces van slagaderverkalking bij vrouwen meestal op een andere manier. Mannen hebben hele stukken vaten die normaal zijn, maar in één vat een ophoping van cholesterol. Wanneer een vat helemaal verstopt raakt, kan dit een hartinfarct (ook wel ‘hartaanval’) betekenen. Bij vrouwen verloopt het proces van slagaderverkalking anders. De vaten slibben niet lokaal dicht, maar de vaatjes in het gehele vaatstelsel raken overal een klein beetje verstopt. De symptomen verschillen bij mannen en vrouwen. Mannen krijgen vaak last van ­plotselinge, aanhoudende pijn op de borst, die uitstraalt naar andere delen van het lichaam zoals de arm.
  Vrouwen kunnen deze klachten ook hebben, maar hebben eerder vage klachten zoals kortademigheid, duizeligheid, extreme moeheid, duizeligheid en een snelle ademhaling.

  ‘Het hoort erbij’
  Doordat de signalen voor hart- en vaatziekten minder duidelijk en eenduidig zijn, is het gevaar dat deze gemist kunnen worden. Zo wordt er bij vrouwen in sommige gevallen te laat gestart met preventieve zorg. In enkele gevallen kan het zijn dat een infarct helemaal niet wordt ontdekt. Als vrouw heb je bijvoorbeeld te maken met veel schommelingen in de hormonen tijdens de menstruatie, de zwangerschap en de overgang. Tijdens de overgang kun je ook last van krijgen van klachten zoals kortademigheid en duizeligheid. In eerste instantie denk je daarom vaak niet aan je hart, en wacht je misschien ook even af voordat je naar je huisarts gaat. Omdat het dus om vage klachten gaat die ook voorkomen bij hormonale schommelingen of met stress, herkent de huisarts ze soms ook niet als hart- en vaatziekten. Wees daarom alert op deze signalen.

  Preventief onderzoek
  Merk je dat je al langere tijd klachten hebt? Of wil je gewoon weten of alles nog klopt zoals het zou moeten kloppen? Dan kun je een preventief onderzoek naar hart- en vaatziekten overwegen. De onderzoeken nemen maximaal 2 uur tijd in beslag, op een moment dat het jou uitkomt. Je krijgt eerst een uitgebreid consult, waarna er een bloedonderzoek plaatsvindt en er een hartfilmpje wordt gemaakt.
  Ook zul je een fietstest uitvoeren en wordt er door middel van een echo naar je hart en hartvaten gekeken. Indien nodig volgen andere uitgebreidere hartonderzoeken, zoals een ­Dobutamine-Stress-Echo (DSE) van het hart of een CT van het hart. Na de onderzoeken krijg je meteen een persoonlijk advies van de cardioloog. Wordt er iets afwijkend gevonden, dan word je naar een ziekenhuis gestuurd waarmee een samenwerkingsverband is. In het geval van Cardiologie Centrum Zeeland is dat Zorgsaam in Terneuzen.
  Voor het preventief onderzoek heb je geen verwijsbrief nodig. De kosten moet je dan wel zelf betalen. Met een verwijsbrief wordt het onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar.

  Het voorkomen van slagaderverkalking
  De belangrijkste risicofactoren die een grote rol spelen bij het ontstaan én verergeren van slagaderverkalking zijn roken, een hoge bloeddruk, een hoog ­cholesterol, diabetes, overgewicht en langdurige stress. Door niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen kun je de kans op slag­aderverkalking verminderen.

  Binnen 24 uur een consult
  Als je klachten hebt die zouden kunnen passen bij een hartziekte, wil je zo snel mogelijk weten of deze klachten daadwerkelijk van jouw hart komen en hoe ze eventueel behandeld kunnen worden. Cardiologie Centrum Zeeland is een zelfstandige polikliniek voor cardiologische zorg, waar patiënten met ­hart- en vaatziekten al binnen 24 uur terecht kunnen voor een consult.
  Alle nodige onderzoeken en het evaluatiegesprek kunnen indien mogelijk al binnen 2 uur plaatsvinden. Tijdens het evaluatiegesprek zal de cardioloog met jou de diagnose bespreken en eventueel een behandelplan opstellen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply