fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • In alles wat ik tegenkom, zie ik wel een sieraad

  Tineke Hessels is eigenaar van Uni10 Edelsmid. Zij vertelt over hoe zij is gestart als ondernemer en wat haar vak zo leuk maakt.

  Toen ik een klein meisje was, wilde ik vee- of dierenarts worden. Helaas bleek ik allergisch en kon deze droom niet doorgaan. In de jaren daarna ontdekte ik dat ik iets creatiefs wilde doen. Op een dag las mijn moeder een artikel over goudsmeden en kwamen we erachter dat er een open dag op de vakschool in Schoonhoven was. Toen ik daar rondliep, wist ik direct: dit is het, dit ga ik doen! Inmiddels heb ik al 12 jaar mijn eigen winkel en ontwerpstudio in Enschede en is mijn eigen collectie te koop bij meerdere edelsmeden en winkels. Ook exposeer ik op verschillende plekken in het land. Allemaal dromen die ik zelf verwezenlijkt heb!

  Ik vind het heerlijk om mooie dingen te maken voor mijn klanten, om het idee in hun hoofd te vertalen naar een tastbaar sieraad. Ik vind het bijzonder dat ik een bijdrage mag leveren aan mooie en emotionele momenten, zoals een geboorte, een huwelijk of een overlijden. Hiervoor maak ik trouwringen of een geboorte- of gedenksieraad. Ik had ooit een klant die terminaal ziek was en een gouden sieraad voor zijn vrouw wilde laten maken. Zijn vrouw zei tegen hem: ‘Als ik eraan denk dat jij overlijdt, dan voelt dat alsof de wind door een gaatje in mijn hart waait.’ Deze mooie uitspraak heb ik in het sieraad verwerkt. Het voelt ontzettend bijzonder om emotioneel waardevolle sieraden te mogen maken.

  Mijn werk is mijn hobby; ik ben er dag en nacht mee bezig en dat komt omdat ik er zo blij van word. Mijn vrije tijd besteed ik aan mijn drie kinderen. Als er dan nog tijd overblijft, dan lees ik graag en loop ik hard. Het vak edelsmeden is hard werken: je vingers gaan ervan kapot en je nek doet zeer omdat je lang in één houding zit. Je kunt dit alleen succesvol doen als het écht je passie is. En dat is het voor mij! Inspiratie haal ik uit mijn klanten, maar ook uit een brug die ik op vakantie tegenkom of uit de natuur. Ik zie overal een sieraad in; mijn hoofd staat nooit stil!

  Ik ben heel trots op de sieraden die ik maak en ik draag ze dan ook met veel plezier. Mijn meest favoriete materiaal is platina. Omdat dit erg kostbaar is, werk ik er niet heel vaak mee. Goud werkt ook prettig, omdat je het eindeloos kunt vervormen. Roestvrij staal vind ik erg mooi, omdat het altijd strak blijft.

  Dit jaar verhuizen we naar een nieuwe locatie in het centrum op de Haverstraatpassage 27B in Enschede. Als de verhuizing achter de rug is, wil ik me focussen op mijn eigen collectie. Hard werken, mooie nieuwe dingen maken en daar heel erg van genieten. Ik ben de komende jaren nog lang niet klaar met sieraden maken!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply