fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Alles wat je wilt weten over pigmentvlekken

  Na de zomer en alle zon die we op onze huid gehad ­hebben, kunnen pigmentvlekken meer zichtbaar zijn of nieuw ontstaan. Als je pigmentvlekken hebt, blijft het ook in het najaar en winter belangrijk om je huid te ­beschermen met een goede UV-beschermende crème.

  We lezen en horen in de (sociale) media steeds vaker over het belang van zonbescherming. Meestal gaat dit over het risico op het ontstaan van huidkanker, dat steeds meer toeneemt. Maar goede zonbescherming doe je ook om het ontstaan van pigmentvlekken en huid­veroudering te voorkomen. De meeste pigmentvlekken zijn goed­aardige vlekken, maar die toch voor veel mensen als cosmetisch storend worden ervaren. Niet iedereen is ‘gevoelig’ voor het krijgen van pigmentvlekken. Het heeft te maken met je huidtype, aanleg, medicijngebruik, ­hormonale factoren en of je al veel in de zon geweest bent, bijvoorbeeld ­mensen die in de tropen hebben gewoond.

  Wat is pigment?
  Pigment is een stof in je huid die bepaalt welke kleur jouw huid heeft. De pigmentcellen bevinden zich in de ­opperhuid. Zij geven melanine af naar de andere huid­cellen, wat jou je huidskleur geeft. Wanneer je in de zon gaat zitten, neemt het aantal pigmentcellen toe en de afgifte van pigment gaat omhoog. UV-licht (dat er altijd is, ook als de zon niet schijnt) heeft invloed op pigment­vorming in de huid. Uit nieuw onderzoek zou zelfs blijken dat licht van lampen werking heeft op pigmentvorming in je huid. Het ontstaan van pigmentvlekken heeft, zoals eerder gezegd, veel verschillende oorzaken en is afhankelijk van het soort pigmentvlek. In sommige gevallen is er een zeer lokale toename van pigmentcellen en een overproductie van pigment. Bij sommige pigmentaties ‘lekt’ pigment naar de tweede huidlaag.

  Veel voorkomende pigmentvlekken zijn:
  • sproeten
  • ouderdomsvlekken / zonnevlekken
  • post-inflammatoire hyperpigmentaties (ontstaan vaak na wondjes en puistjes)
  • zwangerschapsmasker (melasma)
  Vooral deze laatste is een moeilijk te bestrijden en te behandelen pigmentprobleem. In onze praktijk bieden wij de nieuwe behandeling COSMELAN aan. Dit systeem biedt een pakket aan blekende en peelende producten die pigmentvlekken nagenoeg laten verdwijnen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply