Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als bewegen pijn doet…
  Rate this post

  Je kent de fysiotherapeut als iemand bij wie je terecht kunt als je bijvoorbeeld een ongeval of blessure hebt gehad. Maar de fysiotherapeut kan méér voor je betekenen…

  Begeleiding bij stressgerelateerde klachten
  Wanneer je te maken hebt met een burn-out of stressgerelateerde klachten zoals slapeloosheid, hyperventilatie of fysieke (onbegrepen) klachten, kan Fysiotherapie De Koningin individuele begeleiding bieden in de vorm van coaching in combinatie met ontspanningstherapie. Hierbij ga je aan de slag met oefeningen, waaronder ademhalingsoefeningen en belangrijke elementen uit de Mindfulness. Ook krijg je uitgebreide informatie over de werking van het menselijk lichaam bij stress, waardoor je te weten komt wat je zelf kunt doen om klachten in de toekomst te voorkomen.

  Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap
  Gedurende de zwangerschap krijgt iedere vrouw te maken met een verandering in haar hormoonhuishouding. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat het gebied rondom het bekken weker wordt, ter voorbereiding op de bevalling. Een mooi natuurlijk proces, maar dit kan wel zorgen voor pijn rondom het bekken en de lage rug. Middels een effectieve benadering kunnen deze klachten echter zeer sterk afnemen. Loop daarom hier zeker niet te lang mee door, maar neem contact op met Fysiotherapie De Koningin.

  Hulp bij orthopedische klachten
  Wanneer je acute of gedurende langere tijd te maken hebt met pijn aan je spieren of gewrichten door bijvoorbeeld een verkeerde houding, stress, over- of onderbelasting, een verkeerde beweging of een sportblessure, wil je daar natuurlijk vanaf. De fysiotherapeut kijkt welke aanpak het beste bij jouw klacht past. Eén van de behandelopties is Dry Needling. Hiermee kunnen pijnlijke plekken in spieren, die gerelateerd zijn aan ‘triggerpoints’, oftewel een ‘spierknoop’, aangepakt worden. Op de plek waar de spierknoop zit, wordt een naaldje ingebracht, wat bijna niet voelbaar is. Hierdoor gaat de spier zich ontspannen en kan de patiënt zich meestal direct beter bewegen.
  De mogelijkheid bestaat om online een oefenprogramma aangeboden te krijgen via de PhysiApp van Physitrack. Ook beeldbellen is een optie, als alternatief voor een consult in de praktijkruimte.

  Oefenen in de oefenzaal, thuis of online
  Als je, door de actualiteit van het coronavirus, thuis bent (quarantaine of zelf-isolatie), kunnen onderstaande oefeningen en houdingstips je misschien wat ondersteunen in je dagelijkse ritme, aanwezige klachten enigszins verminderen en helpen bij het herstel.
  – Let erop dat je, wanneer je méér tijd zittend doorbrengt, wel een actieve houding (rechtop) aanneemt. Hiermee belast je je nek minder en hou je de luchtwegen meer open. Een aanvullende oefening kan zijn dat je met de armen beurtelings achterwaarts draait (‘molenwieken’) om zo de romp en schouders soepel te houden.
  – Wanneer je méér tijd liggend op de bank of in bed doorbrengt, zorg er dan voor dat je regelmatig wisselt van houding: op je zij, op je rug, met de benen opgetrokken of juist gestrekt.
  – Een aantal aanvullende oefeningen zijn dan: regelmatig het bekken losdraaien als je op de rug ligt (beide benen samen als een ‘ruitenwisser’ naar links en rechts bewegen); de voeten optrekken en wegtrappen (kuitspieren belasten) en de handen in de nek leggen en terug.
  Herhaal deze (en vorige) bewegingen dan een aantal malen en doe dit enkele keren per dag.
  – Bij benauwdheid kan de fysiotherapeut ondersteunen met een aantal gerichte ademhalingsoefeningen. Als je algemene kracht en uithoudingsvermogen afneemt, wordt ook de conditie minder, met weer meer kans op benauwdheid bij inspanning. Als het herstel het toelaat, kun je voorzichtig beginnen met lichte kracht- en conditie-oefeningen. Daar kan de fysiotherpeut je bij uitstek goed ondersteunen.
  – Denk eraan om naast het oefenen ook voldoende rust te nemen. Dat hoort óók bij training. Gun je lichaam ook tijd bij herstel, bij het re-conditioneren.

  Begeleiding bij overgewicht en obesitas
  Fysiotherapie De Koningin biedt ook een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) aan voor mensen met obesitas of overgewicht en een co-morbiditeit (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten). De praktijk heeft hiervoor het programma COOL (COaching Op Leefstijl), waarbij deelnemers gedurende 2 jaar begeleid worden naar een gezonde leefstijl die zich richt op een blijvende gedragsverandering. Dit gebeurt in zowel groepsbijeenkomsten als in individuele gesprekken. Belangrijke aspecten zijn voeding en beweging, maar ook stress, slaap en ontspanning staan centraal. Vanwege de coronacrisis vinden de coachingsgesprekken op dit moment plaats via Skype. Zo hoeven de deelnemers niet stil te staan in hun proces. Het programma wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket.

  Over Fysiotherapie De Koningin
  Fysiotherapie De Koningin is een praktijk met een klein en hecht team, aan de rand van het centrum van Haarlem. De vier fysiotherapeuten van de praktijk hebben allen hun eigen specialisaties, en kunnen elkaar aanvullen wanneer dat nodig of wenselijk is. Er is tevens een oefenruimte aanwezig, waar mensen zelfstandig dan wel onder begeleiding kunnen trainen.
  De praktijk is gevestigd in Gezondheidscentrum De Koningin, waarin ook huisartsen, psychologen, diëtisten, een podotherapeut en een optometrist gevestigd zijn. Vanzelfsprekend is er waar nodig doorverwijzing of samenspraak met de overige disciplines, juist dankzij de korte lijnen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply