Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als de rek uit de relatie is…
  Rate this post

  Jij en je partner: een relatie kent goede en minder goede tijden. Vaak lossen problemen zich vanzelf op, maar het kan ook zijn dat dat niet gebeurt. Je gaat je aan elkaar ergeren, of je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan, waar je in je eentje of samen niet uitkomt. Je hebt ruzie-achtige discussies, er ontstaan conflicten, of gevoelens van onbegrip, waardoor je steeds meer afstand van elkaar lijkt te nemen. Ook al is de relatie vaak niet slecht, de groei is eruit. Het kan ook zijn dat de conflicten zó hoog oplopen, dat de spanning te snijden is. Je relatie en je gezin lijden daaronder.

  In bovengenoemde situaties kan hulp van buitenaf je relatie uit de impasse helpen en de neerwaartse spiraal door­breken. In relatie­therapie ligt het accent op de relatie, op de manier hoe de partners hun relatie vormgeven. Niet de individuele partners met hun eigen problemen, maar hun relatie staat dan centraal.

  EFT
  Bij relatietherapie ga ik uit van de principes van EFT (Emotionally Focused Therapy; zie ook www.eft.nl). De EFT gaat ervan uit dat ook volwassen mensen behoefte hebben om zich te hechten in veilige relaties, bijvoorbeeld in een huwelijk of een andere vaste relatievorm. Deze hechting kan echter deuken oplopen, waardoor het vertrouwen wordt beschaamd. De veiligheid verdwijnt. Dan word je angstig in de relatie, en weet je niet meer of je op je partner kunt vertrouwen.
  In een partnerrelatie ontstaan patronen die de onderlinge omgang bepalen. Wanneer je gevoel van gehechtheid aan je partner minder wordt, kunnen jullie samen in een negatieve cirkel terechtkomen. De eerste fase van de therapie is dan ook om de negatieve cirkel duidelijk te maken, en steeds opnieuw oplaaiende ruzies te deëscaleren. In de tweede fase worden er nieuwe patronen ontwikkeld doordat de dieperliggende emoties, angsten en verlangens worden herkend en uitgesproken naar elkaar. Hierdoor groeit het vertrouwen, en gaan de partners zich weer veilig voelen bij elkaar. De derde fase ten slotte is het leren gebruiken van de nieuwe manieren van omgaan met elkaar, waardoor de relatie steeds steviger wordt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply