Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als er iets is met je borsten…
  Rate this post

  MC Slotervaart kent een gespecialiseerde ­Mammapoli die zich richt op vrouwen met klachten over hun ­borsten. Met een verwijzing van de huisarts kunnen vrouwen er direct terecht. De arts die het eerste ­gesprek voert, blijft vanaf dat moment bij de patiënt ­betrokken. De kleinschaligheid, de vertrouwensband en de ­deskundige zorg staan op de Mammapoli centraal.

  Een van de twee chirurgen is Nikola Kimmings: ‘Als je klachten hebt, wil je meteen weten of het ernstig is of niet. Daarom hebben wij onze poli zó ingericht, dat patiënten er iedere werkdag direct terecht kunnen, zonder het maken van een afspraak. Het enige wat nodig is, is een verwijzing van de huisarts.’ Vrouwen die vóór 11.30 uur binnen zijn, krijgen dezelfde dag nog de uitslag van de onderzoeken.

  Snel duidelijkheid
  Kimmings: ‘Binnen MC Slotervaart werken de Mammapoli en de afdelingen Radiologie en Pathologie goed en nauwkeurig samen.’ Na een intakegesprek met de mammachirurg of de mammaverpleegkundige volgt het onderzoek bij een gespecialiseerde mammaradioloog. ‘Als er een afwijking is te zien, wordt er meteen weefsel afgenomen’, vervolgt Kimmings. ‘Het weefsel wordt bekeken door een patholoog die ervaren is in sneldiagnostiek. Zo kan de uitslag van de onderzoeken een uur later bekend zijn. Je weet dus meteen of het goed- of kwaardaardig is. Ook al blijft het ontzettend schrikken: als de uitslag kwaadaardig is, weet je waar je aan toe bent en kan een behandelplan worden opgesteld. We maken meteen afspraken voor aanvullende onderzoeken en voor een tweede gesprek. Ook geven wij onze telefoonnummers, zodat ze ons kunnen bereiken als er iets is of als zij vragen hebben.’

  Overdag is de Mammafoon (020-5125006) altijd bereikbaar. Deze telefoon is voor het stellen van vragen door de patiënt of haar familie, maar kan ook door huisartsen worden gebruikt om te overleggen over het behandelplan.

  Betrokkenheid
  Uniek voor MC Slotervaart is dat de chirurg vanaf het eerste moment bij de patiënt betrokken blijft. Kimmings: ‘Ik stel het behandelplan op, voer de operatie uit en zie de patiënt terug op de controlegesprekken. Het grote voordeel is dat ik echt een band met de patiënt kan opbouwen. Ik ben er voor ze als ze de diagnose krijgen, maar ik ben er ook als we met elkaar vieren dat de behandeling geslaagd is en ze weer langzaam kunnen opbouwen. Dat maakt dit werk prachtig mooi.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply