fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Als ex-borstkankerpatiënte wil ik graag lotgenoten een goed gevoel geven’

  Op haar 44ste werd er een agressieve vorm van borstkanker bij Corrie Koole gediagnosticeerd. Zij vertelt: ‘Op dat moment voelde ik de bodem onder mijn voeten verdwijnen. Alles stond in het teken van overleven en ik hield rekening met het allerergste scenario. Ik was alleen met mijn kinderen en ik had het huis zelfs al op hun naam gezet.’

  Nu, ruim 16 jaar later, is de meest hevige ziekteperiode achter de rug. Corrie: ‘Tijdens de hele periode was ik vastbesloten om andere vrouwen met borstkanker te helpen. Dit voornemen heb ik omgezet in actie: ik ben me gaan inzetten voor de Borstkankervereniging Nederland, en volgde zelfs een tweedaagse cursus om lotgenoten en hun naasten zo goed mogelijk te kunnen helpen.’

  Bewust genieten
  Inmiddels is Corrie 60 jaar en organiseert zij als actief lid van de Borstkankervereniging al een aantal jaren speciale informatieavonden en verwendagen voor vrouwen die ook geraakt zijn door borstkanker. Zij geeft aan: ‘Ik vind het prachtig om anderen een goed gevoel te geven. Dat geeft mij dan óók een goed gevoel.’ De momenten waarop zij geconfronteerd wordt met haar eigen ziekte, zijn echter zwaar. ‘Van de arts krijg je te horen: als de kanker niet na 5 jaar terugkomt, ben je niet meer ziek. Maar tijdens de informatieavonden ontmoet ik dikwijls vrouwen bij wie de ziekte na een jaar of 15 is teruggekomen. Hierdoor blijf je toch altijd leven met angst in je achterhoofd.’ Corrie geeft vrouwen in hetzelfde schuitje graag iets mee: ‘Hoe lastig het ook is, het allerbelangrijkste is om positief te blijven, zowel in de zware tijd van de behandelingen als in de tijd erna. Anders wordt het echt heel lastig. Ik heb daarnaast enorm veel steun gehad van mijn ex-man, kinderen en moeder toen ik ziek was. Dat heeft me ook erg geholpen.’

  Anderen een goed gevoel geven
  Met haar verwenmiddagen en informatieavonden hoopt Corrie iets te kunnen betekenen voor anderen. ‘Op een informatieavond wil ik mensen informeren over alles wat er mogelijk is op het gebied van kanker. Hiervoor nodig ik diverse gastsprekers uit, en ik praat de avond aan elkaar. De volgende informatieavond staat gepland op dinsdag 1 oktober 2019. Maar liefst 4 gastsprekers zullen verschijnen op het podium. Liesbeth Eerland, medisch maatschappelijk werker bij het Erasmus MC Kankerinstituut, gaat vertellen over de psychosociale gevolgen van borstkanker. Daarnaast zullen er een huid- en oedeemtherapeut, een fysiotherapeut en een diëtiste aanwezig om relevante informatie te delen. Daarnaast wordt er ook een modeshow georganiseerd. Verder zijn er diverse leuke en informatieve stands, waaronder van Shiatsu Praktijk Brielle, Massage by Marga, yoga bij (borst)kanker, Mammarosa Rotterdam Rijnmond, Prótesis de mama, Beauty & Skincare Spijkenisse, youCANbe en Janssen Huidtherapie. Naast deze avonden is elke derde donderdag van de maand een inloopdag in Spijkenisse Medisch Centrum van 10:00 -16:00 in de centrale hal.’

  Kom je ook naar de informatieavond?
  Corrie: ‘Of je nou borstkankerpatiënt, lotgenoot of naaste bent: voel je welkom! Schaam je niet, want we zijn hier namelijk allemaal voor hetzelfde.’

  Wanneer: donderdag 1 oktober 2019 van 19.00 tot 22.30 uur
  Voor wie: (ex-)borstkankerpatiënten, lotgenoten en naasten
  Waar: Winston Churchilllaan 227 in Spijkenisse
  Kosten: de toegang is gratis, aanmelden (via de mail) is verplicht. Dat kan bij Corrie via corriek58@hotmail.com of cm.koole@hetnet.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply