Rate this post
 • Als het maar niet lukt om zwanger te worden
  Rate this post

  Er wordt vaak zo makkelijk gepraat over zwanger worden, maar als je al een tijdje bezig bent terwijl die zo gewenste zwangerschap uitblijft, kan het toch lastig zijn. In de afgelopen jaren is de vruchtbaarheid sterk afgenomen.

  De cijfers liegen er niet om: 15-25% van de koppels heeft moeite om zwanger te raken. Bij het afronden van de zwangerschap ligt dit percentage zelfs tweemaal zo hoog. Wat is er aan de hand? Er kunnen verschillende redenen zijn. Hieronder vind je de meest voorkomende.

  Stress
  Onze stresshormonen werken verstorend en blokkerend op onze geslachtshormonen. Nu is een keertje spanning niet erg, maar een blijvende stressor kan je vruchtbaarheid verlagen. Neem toch zo vaak je kunt even een moment voor jezelf om je weer te verbinden met je rust. Even eruit voor een weekend of zelfs al een avond kan het verschil maken voor je hormonen.

  Plastics
  Plastic verpakkingen geven stofjes af die op het geslachtshormoon oestrogeen lijken. Deze gaan vervolgens de ‘deurbel’ of receptor op je cellen bezetten, waardoor het echte hormoon niet meer werkt. Met name bisfenol A is een beruchte. Gebruik bij voorkeur glazen flessen en check de verpakkingen op de driehoek met een nummertje erin. Nummer 7 is bisfenol en kun je beter laten staan. Nummer 2 en 4 zijn relatief het minst schadelijk.

  Voedingsstoffen
  Vruchtbaarheid voor hem en haar zijn twee verschillende dingen: voor de man is het beweeglijk zaad in een grote hoeveelheid. Voor de vrouw is het een normale cyclus, hormonale balans en een eisprong. Om een optimale kans van slagen te hebben kun je het beste samen aan de slag met de juiste voedingsmiddelen. Een man heeft omega 3 vetzuren, zink en selenium nodig. Dit kun je halen uit de zee door drie keer per week bijvoorbeeld vis, oesters of mosselen te eten. Lukt dit niet? Dan kun je het beste een multi gebruiken die specifiek voor de man is samengesteld.

  Mama multi’s
  Voor een vrouw zijn ook omega 3 vetzuren, jodium, zink en selenium nodig. Deze zijn enorm belangrijk voor je schildklierfunctie die je beschermt tegen zwangerschapsdiabetes. En het is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van de zenuwen en hersenen van je aankomende kindje. Wist je trouwens dat omega 3 vetzuren de grootste bescherming bieden tegen een postpartum depressie?Natuurlijk zijn er ook specifieke mama multi’s die je kunt nemen vanaf je kinderwens tot na de bevalling.

  Immuunsysteem
  Als je al een tijdje problemen hebt met je spijsvertering en ooit een antibioticakuur hebt gehad, is het verstandig je darmflora te versterken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje omdat goede bacteriën de weerstand gaan opbouwen in de eerste levensjaren. Laat je adviseren over een specifiek mama-en-kindprobioticum.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply