Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Als hij er niet was geweest, had ik het nooit volgehouden’
  Rate this post

  Het begon tijdens mijn puberteit: mijn benen, armen en buik werden steeds dikker. Ik paste mijn eetpatroon aan en kon sporten wat ik wilde, maar ik viel niet af. Ik werd steeds zwaarder en raakte depressief. Pas de laatste jaren weet ik de oorzaak van mijn zwaarlijvigheid: ik heb lipoedeem. Dat is een chronische aandoening van het vetweefsel, dat zich in grote hoeveelheden onder mijn huid ophoopt. Met behulp van oedeemtherapie proberen we dat nu zo goed mogelijk onder controle te krijgen.

  Vanwege het oedeem werd bewegen wel steeds moeilijker voor me, en daarom raadde mijn oedeemtherapeut me om aan te gaan sporten. Maar ik vind het best wel lastig om naar een sportschool te gaan. Ik voel me onzeker en ben bang dat iedereen naar me kijkt. Daarom heb geen stok, maar een complete boomstam achter de deur nodig om me te motiveren om het vol te houden. Omdat het toch erg belangrijk is dat ik meer ging bewegen, ben ik op internet gaan zoeken naar een personal trainer bij mij in de buurt. Op die manier ben ik bij Harmen terechtgekomen.

  De intake verliep heel prettig. Ik had meteen het gevoel dat hij me begreep. Harmen stelde een programma voor me samen en toen zijn we aan de slag gegaan. Na de eerste keer sporten, was de spierpijn niet te harden. Harmen heeft toen onmiddellijk contact gezocht met mijn oedeemtherapeut en in overleg met haar mijn programma aangepast. We zijn iets rustiger gaan trainen en toen ging het meteen een stuk beter.

  Als ik een keer niet zo lekker in mijn vel zit, biedt Harmen altijd een luisterend oor. Het is gewoon een fijne vent en gelukkig niet zo’n ‘macho’, want daar voel ik me heel ongemakkelijk bij. Hij is een man met een hart en dat hart zit op de juiste plek. Het is mijn doel om, ondanks mijn overgewicht en oedeem, te kunnen sporten, en Harmen blijft me motiveren om dat doel te bereiken en te behouden. Hij let op mijn houding, pusht me soms bepaalde grenzen over en zorgt voor afwisseling in de trainingen zodat het nooit saai wordt. Hij geeft me advies over oefeningen die ik thuis kan doen. Zelfs toen ik vanwege corona niet samen met hem kon trainen, belde of appte hij me iedere week. Ik train nu bijna een jaar bij Harmen en ik ben ontzettend blij met hem. Want als ik Harmen niet had gehad, had ik het nooit volgehouden. Ik blijf die boomstam nodig houden.’

  Angela van Wijk (35)

  Expert aan het woord
  Harmen: ‘Bij Angela spelen er verschillende problemen, zoals het lipoedeem, haar depressie en haar voedingspatroon. Ze krijgt bepaalde voeding niet naar binnen en dat maakt het lastig, want goede voeding is erg belangrijk. Maar daar wordt met behulp van andere professionals aan gewerkt. Ik richt me vooral op het bewegen en dat zorgt er mede voor dat ze lekkerder in haar vel komt te zitten. Vanwege haar lipoedeem kunnen we niet heel zwaar trainen, maar Angela is op deze manier toch goed bezig zonder dat ze het gevoel heeft dat ze bekeken wordt of de angst dat ze de oefeningen verkeerd uitvoert. Vanwege haar overgewicht is het extra belangrijk om haar heup-kniestabiliteit te verbeteren en dat werpt echt al zijn vruchten af. We trainen heel gericht, zodat ook alle andere spiergroepen aangesproken worden, zonder dat ze zichzelf overbelast wat weer een nadelige uitwerking op haar lipoedeem kan hebben. Het is dus echt een stukje maatwerk.’

  Over Harmen Sterk
  Harmen Sterk is een gediplomeerde personal trainer met jarenlange ervaring als fitnesscoach en personal trainer. Hij begeleidt iedereen die wil werken aan een betere gezondheid, die slanker of sterker wil worden, of die weer fitter wil worden na een blessure of aan het revalideren is. De lessen vinden plaats bij Sportschool Sport Fysiek in Sliedrecht of bij Inspire Fitnessclub in Gorinchem. Daar werken deelnemers aan hun doelen met behulp van hun eigen lichaamsgewicht en met hulpmiddelen als losse gewichten en kettlebells. Harmen: ‘Het grote voordeel van personal training is dat je individuele begeleiding krijgt bij het doel dat jij jezelf hebt gesteld. Daar werken we wekelijks een uur aan. Ik motiveer je en ben je stok achter de deur. Samen zetten we iets moois neer!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply