Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Als je als ouder onzeker bent

  Terwijl je op je kind aan het wachten bent, kijk je het schoolplein rond. Je ziet vrolijk kijkende,uitgerust ogende ouders die met elkaar aan het kletsen zijn over hun laatste vakantie of prestaties van hun kind. Hopend dat de concealer jouw donkere kringen maskeert, probeer jij met een geveinsde glimlach gezellig mee te kletsen met deze ‘geslaagde ouders’. Maar ze moesten eens weten dat jij ‘s nachts de slaap niet kunt vatten omdat je aan het piekeren bent of jij wel geschikt bent voor het moederschap.

  Al lijken ouders nog zoveel zelfvertrouwen uit te stralen: van binnen kan het gebrek aan zelfvertrouwen wel degelijk aanwezig zijn. Grote kans dat niet alleen jijzelf, maar ook die andere ‘geslaagde ouders’ op het schoolplein hebben twijfels over zichzelf en aan hun capaciteiten als ouder, om welke reden dan ook.

  Mogelijke redenen waarom je soms onzeker bent als ouder:
  – Soms merk je dat je het op sommige momenten niet echt leuk vindt om ouder te zijn.
  Bijvoorbeeld als elk uitje met je kind dat leuk en gezellig had moeten zijn, eindigt met een boos kind.
  – Je wordt op bepaalde momenten ineens geconfronteerd met negatieve eigenschappen van jezelf.
  Zo vind je het slecht van jezelf dat je bijna het geduld niet kunt opbrengen als je kind moeite blijft
  hebben met het uitvoeren van een bepaalde taak (zoals zijn bord leegeten).
  – Een vriendin, de juf op school of een ander maakt een opmerking over het gedrag van je kind. Bijvoorbeeld dat hij of zij te druk of juist te stil is. Hierdoor ga je twijfelen: is dat nou goed of niet?

  Herken je je in de verschillende redenen? Gesprekken met een gezinsbegeleider kunnen opluchten. Iemand die zonder oordeel luistert naar je verhaal, en ook veel weet over kinderen, hun ontwikkeling en de diverse problemen en knelpunten waar je bij de opvoeding tegenaan kunt lopen. Je kunt rekenen op advies van een deskundige behandelaar, waarna je zelf weer verder kunt.

  Ondersteuning bij het ouderschap
  Soms komt je onzekerheid in het ouderschap voort uit specifieke problemen in de opvoeding. In dat geval kan ouderbegeleiding ook uitkomst bieden. Een ervaren opvoedcoach kijkt met je mee, en leert je omgaan met moeilijk gedrag of lastige emoties van je kind. Je krijgt meer inzicht over jouw eigen opvoedrol, jouw relatie met je kind en allerlei praktische tips. Tijdens de coaching wordt er gebruik gemaakt van de inzichten uit de methode ‘TripleP’ (positief opvoeden) en er wordt altijd gezorgd dat het toepasbaar is in jouw eigen gezinssituatie.

  Bij het Centrum voor Kindertherapie worden gezinnen ondersteund om de rust in het gezin terug te krijgen. Samen met de kindertherapeuten wordt er gekeken naar waar de knelpunten liggen en wat de verbeterwensen zijn. Ouders leren een positieve opvoedstijl toe te passen, waarbij zij bewuster en steviger in hun opvoedrol komen en de kinderen weten beter wat er van ze verwacht wordt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply