Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als je beperkt wordt door pijn
  Rate this post

  ‘U zult moeten leren leven met de pijn,’ zegt de dokter. Daar kun je het dan mee doen. Dit overkwam Betty (54) na een lange weg van doktersbezoeken en operaties. Ze werkte al jarenlang in de zorg en dat was haar lust en haar leven. Al heel jong wist Betty dat dit werk voor haar was weggelegd. Ook privé is Betty erg zorgzaam en vaak bezig met het wel en wee van anderen.

  Toen in het begin haar handen pijn begonnen te doen, dacht ze dat het niet iets bijzonders was. Maar op een gegeven moment werd de pijn steeds moeilijker te verdragen. De huisarts gaf haar direct een doorverwijzing. Ze kreeg te horen dat ze artrose heeft in beide handen. Al snel kreeg ze ook last van haar benen en heupen. Ze werd in het dagelijks leven steeds meer beperkt. Ook haar werk kon ze niet meer uitvoeren en ze kwam thuis te zitten. Het had naast de last van de pijn ook invloed op haar stemming. Ermee leren leven, zoals de dokter zei, was heel moeilijk.
  Betty had gehoord over Mindfulness en op advies van de dokter meldde ze zich aan voor een training van 8 weken. In de Mindfulnesstraining leer je onder andere om met meer aandacht te leven en beter met moeilijkheden om te gaan. Betty leerde omgaan met de pijn en het verzet dat ze iedere dag voelde. Het klinkt tegenstrijdig, maar door vriendelijker voor zichzelf te zijn, werd haar houding ten aanzien van de pijn ook anders. Langzaam leerde Betty dat haar pijn ook een mentaal bestanddeel had. De pijn gaat niet weg, maar ze kan die nu beter dragen.
  Chan Gademan en Joyce Kool zijn Mindfulnesstrainer en partner van Mindfulness het Gooi en Mindfulness Company. Wil je eens vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact op.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply