Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als je kind vragen heeft over corona…
  Rate this post

  Als Jeugdverpleegkundige voor kinderen van 0 tot 12 jaar bij GGD regio Utrecht krijg ik regelmatig vragen van ouders over het coronavirus. Vragen die onder ouders leven, zijn ‘Hoe praat ik met mijn kind over corona?’, ‘Mijn kind is bang. Hoe ga ik hiermee om?’ en ‘Hoe zorg ik dat mijn kinderen zich houden aan de maatregelen?’

  ‘Ik wil graag met mijn kind praten over het coronavirus. Hoe pak ik dat aan?’
  Het is een bijzondere periode; ook voor kinderen. Vaak stellen kinderen een vraag over corona. Luister naar wat je kind wil weten en gebruik woorden en voorbeelden die voor je kind herkenbaar zijn. Voor sommige kinderen is het fijn om samen naar filmpjes te kijken en andere kinderen hebben voldoende aan een antwoord van hun ouders. Jonge kinderen kunnen al tevreden zijn met een kort antwoord en gaan dan weer verder met de activiteit waarmee ze bezig waren.

  ‘Wat doe ik als mijn kind bang is?’
  Kinderen kunnen angstig zijn. Zij hebben meer vragen, waardoor ze kunnen gaan piekeren. Angst is een normale emotie en deze emotie mag er zijn. Dit is voor kinderen fijn om te weten. Het kan kinderen helpen om over hun angsten te praten en samen op zoek te gaan naar informatie en antwoorden op vragen die zij hebben. Naast informatie zijn ontspanning en afleiding goede medicijnen tegen piekeren. Samen stoeien, spelen, bewegen, boekjes lezen of wat jullie samen maar bedenken. Je ziet dat kinderen hun fantasie gebruiken om hun emoties te ordenen en tot rust te brengen. Spelen helpt om een situatie van meerdere kanten te bekijken; helemaal als je samen een goed einde van het spel kunt bedenken.

  ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind zich aan de maatregelen houdt?’
  Kinderen leren vooral door het voorbeeld dat zij in hun omgeving zien. Geef als ouder het goede voorbeeld en betrek je kind bij het uitvoeren van de maatregelen: regelmatig de handen wassen en 1,5 meter afstand houden. Bij jonge kinderen kan het langer duren en zit de kracht in de herhaling. Aan oudere kinderen zijn de maatregelen gemakkelijker uit te leggen en zij begrijpen beter waarom deze maatregelen er zijn.
  Wat ik mooi vind om te zien, is dat je op de opvang en scholen ziet dat de kinderen het normaal vinden dat je bij binnenkomst je handen wast of desinfecteert. Samen doen helpt.

  Miranda van der Bruggen
  Jeugdverpleegkundige

  Elk kind, elk gezin en elke situatie is anders en soms vraagt dit om een andere aanpak. Kom je er als ouder niet uit of heb je vragen over jouw kind? Dan kun je altijd contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg: www.ggdru.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply