Rate this post
 • Als je leven niet lekker loopt…
  Rate this post

  Het leven in een westerse maatschappij, met veel nadruk op prestatie en productie, vraagt soms veel van ons. In de hectiek van het dagelijks leven, met een grote hoeveelheid aan informatie en prikkels, lopen we het risico vooral in ons hoofd te leven. Onze agenda en klok en wat we denken te moeten doen, bepalen dan ons leven. Het contact met ons lichaam raakt gemakkelijk op de achtergrond, wat inhoudt dat we een belangrijke bron aan informatie missen en daardoor onbewust over grenzen kunnen gaan of keuzes maken die niet goed bij ons passen.

  En dan opeens bereik je een punt dat je leven niet lekker loopt. Behalve in het werk en in het dagelijks leven kan je ook in een relatie zó opgaan in de ander, dat je (het contact met) jezelf verliest. Een belangrijke zaak waar we onszelf in verliezen is stress. Voor acute stress (een auto die op je af komt rijden) is het lichaam prima uitgerust. Maar langdurige problemen (financieel, relationeel, te veel of te weinig werk enzovoort) doen een behoorlijk beroep op ons. Dat gaat ons niet in de koude kleren zitten; draagkracht en draaglast raken uit balans.

  Roofbouw
  En wat menigeen niet weet is dat, als je doorgaat terwijl je moe bent, het stress-systeem voor de nodige energie zorgt. Dit gaat dan wel ten koste van andere systemen, zoals het immuunsysteem en het maag-darmstelsel. Tijdelijk kan dit best, maar als je altijd op het gaspedaal staat en jezelf te weinig rust en herstelmogelijkheden gunt, pleeg je roofbouw en riskeer je een burn-out. Deze processen gaan langzaam en vaak ongemerkt, en worden mede bepaald door (onbewuste) overtuigingen en overlevings­mechanismen. Maar op een gegeven moment gaat er iets wringen:
  – je zit niet lekker in je vel
  – je hebt een kort lontje of bent juist huilerig
  – je voelt je moe en lusteloos
  – je krijgt lichamelijke / psychische / relationele klachten
  Een duidelijk signaal om stil te staan bij jezelf en de zelfzorg te verhogen.

  Innerlijke rust
  Waar ik je bij kan helpen, is weer dichter bij jezelf te komen, door het contact met je gevoel (gemoed) en je lichaam te herstellen. Daardoor kun je beter voelen wat goed voor je is, wat niet en wat je nodig hebt, en dus kun je keuzes maken die dichter bij jezelf liggen. Je kunt meer innerlijke rust ervaren, meer vertrouwen op je innerlijk weten, je kompas. Je kunt helderder communiceren, waarachtiger contact hebben met anderen, voelen wat juist is voor jou en dus voor de wereld om jou heen, en zo meer.

  Als je meer wilt weten, kun je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply