Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als kanker in jouw leven komt…
  Rate this post

  Het was in de lente van 1995, vlak voor Pasen. De bloesems bloeiden volop en samen met mijn partner reed ik op onze motor over de dijk om daarvan te genieten. Dat lukte niet: de tranen vertroebelden mijn zicht.

  Die ochtend vroeg had mijn zus gebeld om te vertellen dat het wondje in mama’s mond kwaadaardig was. Daarmee denderde kanker voor het eerst mijn leven binnen. En buitelden er allerlei vragen door mijn hoofd: vragen als ‘Waar zit de kanker dan helemaal?’, ‘Zijn er uitzaaiingen?’, ‘Wat staat ons te wachten?’ en ‘Gaat mijn moeder dood?’. Opeens leek de vanzelfsprekendheid van het hebben van stabiliteit in mijn leven in één klap weggevaagd. Mijn wereld was gekanteld door zaken waar ik geen grip op had.

  Gezondheidsklachten
  Het onvoorstelbare van mijn moeders complexe operatie en de onzekere uitkomst ervan veroorzaakten veel stress en lichamelijke klachten. Daarnaast was ik bang om haar te verliezen. Mijn ademhaling zat hoog en ik had het gevoel dat mijn hartslag minstens zo hoog was! Bovendien was het ook een hele uitdaging geworden om me op mijn werk te concentreren.

  Extra stress
  Na de operatie en de aanvullende behandelingen was mijn moeder een rustig jaar gegund. Ook wij konden daarmee op adem komen. Ná dat jaar echter verscheen er een bult in haar hals en had mijn vader allerlei klachten die mogelijk op longkanker wezen… Een punctie in de bult bij mijn moeder wees uit dat de kanker was teruggekeerd. De longfoto’s van mijn vader lieten ook een tumor zien. Nu hadden mijn beide ouders tegelijkertijd kanker! En werd het zwart voor mijn ogen.

  Houvast vinden
  Om alle spanning rondom de ziekte van mijn ouders te kunnen hanteren en daarnaast ook nog ‘gewoon’ dóór te werken, probeerde ik van dag tot dag te leven. Niet te ver vooruit kijken, maar dag voor dag nemen zoals het komt. Wat nu als dat niet lukt?

  Ik kan je helpen!
  Herken jij dat, als naaste van iemand die kanker heeft? Ben je bezorgd over de toekomst? Ervaar je stressklachten? Kun je je maar moeilijk concentreren op datgene waarmee je bezig bent? Voel je je onbegrepen door je omgeving of durf je anderen er niet mee lastig te vallen? Ik kan je helpen! Ik herken de emoties waar je nu doorheen gaat en heb de creatieve middelen om je een uitlaatklep te bieden, troost of houvast.

  Afhankelijk van de huidige maatregelen rondom corona kun je naar mijn praktijk komen of ik begeleid je online. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden van dit moment te bespreken. Mail naar info@lodur.nl of bel me op 06-83083491.

  Wike de Klerk
  kunstzinnig therapeut

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply