Veel liefdesrelaties stranden na Kerstmis of de jaarwisseling. Je zou denken dat het samenzijn en de warme sfeer in deze periode mensen juist dichter bij elkaar brengt. In veel gevallen is dit een illusie. De feestdagen symboliseren weliswaar liefde en vergeving, maar toch besluiten veel stellen in deze periode uit elkaar te gaan.
Meestal sluimert er al langere tijd iets in de relatie. Je gaat natuurlijk niet zomaar uit elkaar, helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Notaris-mediator Helma Leonhard-Strien: ‘Veel stellen zien de feestdagen als een soort laatste strohalm en hopen dat de gezelligheid een wonder voor hun verslechterde relatie brengt. Anderen weten al dat ze uit elkaar willen, maar houden de schijn op tot na de feestdagen en besluiten daarna de scheiding door te zetten. Hoe het ook zij, feit is dat mensen die willen scheiden vaak té lang wachten om daar begeleiding bij in te roepen. Dit kan de situatie nog lastiger maken dan die al is.’
Beter vroeg dan te laat
‘In de praktijk zien we vaak dat stellen die pas laat hulp inschakelen, steeds meer moeite hebben om normaal met elkaar te communiceren. Dit veroorzaakt een hoop wrijving en stress en tot overmaat van ramp worden de kinderen hier vaak de dupe van. Mijn advies is altijd: schakel zo snel mogelijk een mediator in, ook als je scheidingsplannen nog niet helemaal definitief zijn. Dit voorkomt een hoop extra problemen. Vaak zie ik dat twee mensen na een gesprek met mij weer beter met elkaar communiceren en elkaar beter begrijpen. Dat is erg belangrijk om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen’, aldus Helma.
Eén partij
In de wereld van mediation is het aanbod groot. Het grote voordeel van kiezen voor een notaris-mediator is dat ik meteen andere zaken kan regelen die noodzakelijk zijn bij een scheiding. Denk daarbij aan de verdeling van het huis en de hypotheek en het aanpassen van testamenten. Je hebt te maken met maar één partij die kennis van zaken heeft en al het nodige regelt en dat geeft rust en overzicht in een doorgaans heftige periode’, besluit Helma.
De meerwaarde van scheidingsmediation:
• De wederzijdse informatie en het vaststellen van feiten gaan sneller.
• In de overeenkomst kunnen allerlei alternatieven en tussenvormen worden opgenomen die via een gerechtelijke procedure niet mogelijk zijn.
• In het algemeen wordt een overeenkomst door beide partijen hechter aanvaard, bevestigd en uitgevoerd dan een rechterlijke uitspraak.
• De emotionele en zakelijke afwikkelingen vinden parallel plaats
• Kinderen kunnen adequaat bij de scheiding worden betrokken.
• Vaak is mediation kostenbesparend en kunnen langdurige procedures worden voorkomen.
• Na mediation kan men meestal nog normaal met elkaar omgaan, wat mede voor de kinderen erg belangrijk is.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel