Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Als verlies naderbij komt
  Rate this post

  Als een gezinslid ernstig ziek is, dan heeft dit gevolgen voor het hele gezin. Er hangen allerlei vragen en onzekerheden in de lucht, want omgaan met overlijden leer je immers nergens.

  Hoe leg je als ouders aan je kinderen uit wanneer een mama of papa nu echt dood gaat? Hoe kunnen ze nou lekker gaan slapen als ze niet zeker weten dat je er de volgende dag nog bent? Een goede begeleiding is hierbij heel belangrijk. Tineke van Asseldonk geeft verlies- en rouwbegeleiding aan gezinnen: ‘Het is een onmogelijke opdracht om je kinderen en je partner achter te laten. Toch is dat de realiteit. Ik kan hierin een rol spelen door het gezin voor te bereiden op het gesprek.’

  Voorbereiden op het afscheid
  ‘Ik blijf altijd graag één stap achter de ouders: zij moeten er aan toe zijn om het gesprek aan te gaan met hun kinderen. Desondanks heb ik ooit meegemaakt dat een moeder die terminaal was, even heel boos op me was. De kinderen wisten heel goed dat mama niet meer beter kon worden. Dat is echter niet hetzelfde als doodgaan en dat kreeg de moeder bijna niet over haar lippen. Ik heb haar rustig en duidelijk uitgelegd dat haar kinderen ook tijd nodig hebben om zich voor te bereiden. Toen kon de moeder uiteindelijk de stap maken. Toen ze me liet weten dat de kinderen het wisten en dat het goed was, had ik ook tranen in mijn ogen staan’, zegt Tineke.

  Vormgeven van het nieuwe leven
  ‘Er is een wereld van verschil tussen hoe een peuter of een puber met deze situatie omgaat. Een peuter kan dingen niet snappen, een puber kan de situatie ontvluchten of niet meer willen wijken van het bed. Alles is mogelijk. Ik let op al deze nuances en desgewenst geef ik ouders advies over hoe ze hier mee om kunnen gaan. Ook na het afscheid begeleid ik desgewenst het gezin bij het vormgeven van hun nieuwe leven zonder papa of mama’, besluit Tineke.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply