Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Rate this post

    Wist je dat er in Nederland meer dan 100.000 gezinnen zijn met thuiswonende kinderen van wie de één van de ouders chronisch ziek is? Tegelijkertijd ligt het aantal kinderen en jongeren met een chronische ziekte nog hoger. Dit is namelijk maar liefst 400.000. Minder vaak in de aandacht staan de consequenties van ziekte voor de gezinsleden in het gezin. En die zijn groot.

    Ziekte in het gezin heeft een grote impact op iedereen in het gezin, en iedereen gaat er anders mee om. Wat vertel je je kind als je weet dat hij niet meer beter zal worden? En wat vertel je de kinderen als jij als ouder ziek bent? Hoe graag je het misschien zou willen: er is geen aanbevolen methode om kinderen zulk heftig nieuws te vertellen. Als ouder zorg je voor je kinderen. Niet alleen door het regelen van praktische en materiële zaken, maar ook door het geven van liefde en aandacht. Soms lukt dit niet (helemaal), bijvoorbeeld als jijzelf of een ander gezinslid ziek is. Deze verschuivende aandacht heeft impact op de gevoelens van je kinderen en die van jou. Op de vraag hoe je hier het beste mee kunt omgaan, bestaat geen pasklaar antwoord.

    Er klopt iets niet
    Het is heel bijzonder: vaak voelen kinderen van nature aan dat één van de ouders ziek is en niet meer beter wordt. Dat ervaren ze van zichzelf, alsof zij degene zijn die ziek zijn. Maar ze voelen het vaak ook aan als één van hun ouders ziek is, en niet meer beter zal worden. Zelfs op heel jonge leeftijd zijn kinderen in staat om te voelen dat er iets niets klopt. Hoe je kinderen met hun voorgevoel en gevoel van verlies en verdriet omgaan, loopt niet langs vooropgestelde schema’s. En hoe jij als ouder vervolgens met hun gevoelens moet omgaan, terwijl je zelf worstelt met je eigen emoties, staat ook niet ergens duidelijk in een opvoedboek beschreven. Bij het leven met ziekte in het gezin spelen zóveel verschillende factoren mee. Het allerbelangrijkste daarbij in mijn ogen? Het simpele feit dat iedereen ‘anders’ omgaat met een ziekte en de daarbij horende emoties.

    Geven en nemen
    Als je kind moet opgroeien met een zieke broer of zus, kan de balans van geven en nemen verstoord raken. Waar het éne kind zich terugtrekt, neemt het andere kind juist een verzorgende rol aan. Kinderen kunnen veel aandacht gaan vragen. Relaties kunnen onder druk komen te staan.
    Een ziek kind vraagt veel van jou als ouder. Van groot belang is de houding die je als ouder aanneemt. Hoe moet je omgaan met je gevoel? En hoe kun je omgaan met het gevoel van verlies en verdriet van je andere gezinsleden? Net zoals de hiervoor besproken dilemma’s bestaat er geen pasklaar antwoord. Emoties zijn persoonlijk. Als je dit kunt erkennen en hiervoor de ruimte biedt, dan is de helft al gewonnen.

    Soms kan het prettig zijn om hier hulp en ondersteuning bij te krijgen. Iemand die met jou (en je kinderen) meedenkt en je een ander perspectief kan laten zien. Je staat er niet alleen voor; ik kan je helpen.

    Claudia Benmesahel-Kruidbos

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply