Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Als zwangere vrouw ben jij het uitgangspunt
  4/4 - (1 stemmen)

  Ben je zwanger? Dan word je vaak gewaarschuwd voor verschillende complicaties, maar daardoor misschien onnodig bang gemaakt. Het is juist belangrijk dat je tijdens de zwangerschap in je kracht blijft staan. Het lichaam van de zwangere vrouw mag niet uitgeput raken.

  In het Oosten is er aandacht voor het welzijn van de ­zwangere vrouw, maar in de westerse cultuur staat de baby centraal. Met acupunctuur, de juiste voeding, rust en eventueel Chinese kruiden, kun je op een natuurlijke wijze ondersteund worden tijdens en na je zwangerschap. Zo behoud jij je kracht en vitaliteit en die geef je dan door aan de baby in je buik. Heb jij klachten zoals misselijkheid, pijn en vermoeidheid? Dan is het tijd voor een bezoek aan de acupuncturist.

  De eerste drie maanden
  Acupuncturiste Martina Capousek krijgt vaak te maken met vrouwen die in de eerste drie maanden last krijgen van zwangerschapsmisselijkheid en/of angst. Soms is de ­maagenergie te zwak en moet deze versterkt worden. Ook kan er sprake zijn van een stagnatie in het maaggebied door bijvoorbeeld stress. Terwijl bij misselijkheid de pols een belangrijke behandelplek is, is dit bij angst een acupunctuurpunt tussen de wenkbrauwen op het voorhoofd. Sommige mensen vragen specifiek of Martina het punt op hun voorhoofd weer wil meenemen, omdat het zo’n kalmerend effect heeft.
  Martina richt zich in deze maanden ook op miskraam­preventie. Vrouwen die een miskraam hebben gehad, zijn vaak bang om nog een miskraam te krijgen. Dit roept negatieve gevoelens op. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen ook hierbij uitkomst bieden.

  De laatste drie maanden
  In de laatste drie maanden van de zwangerschap richt acupunctuur zich op het verhelpen van een stuitligging van de baby en op het voorbereiden op de bevalling. Als er sprake is van een stuitligging, wordt moxa-­therapie gebruikt. Moxa is gedroogd bijvoetkruid. Dit kruid is opgerold in een soort sigaar, waarvan de warmte wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. Martina plaatst eerst naaldjes bij de kleine tenen en die verwarmt ze vervolgens gedurende 20 minuten. De warmte wordt vervolgens door het lichaam vervoerd naar de plek waar die nodig is, waardoor de kans dat de baby spontaan uit de stuitligging komt, met 25% verhoogd wordt. Deze methode werkt in week 33, 34 of 35 van de zwangerschap.
  Ten slotte kan acupunctuur helpen bij de voorbereiding op een natuurlijke bevalling, vanaf week 37, waardoor je meer kracht hebt, minder pijn en een kortere duur van de bevalling. Als je uitgerekend bent en de bevalling komt maar niet op gang, dan kun je ook acupunctuur overwegen om je lichaam een duwtje in de goede richting te geven. De werking van acupunctuur is, net als de methode met moxa, wetenschappelijk bewezen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply