Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Altijd koude handen of voeten?
  Rate this post

  Het is weer kouder. Wat heeft dat voor invloed op jouw handen of voeten?

  Droge, schilferige voeten zie ik vaak in mijn praktijk; zo ook droge handen. Goed de voeten insmeren is dan goed voor de huid. Maar neem bijvoorbeeld eens een heerlijk voetenbad met verzorgende olie daarin. Door de warmte gaan de poriën openstaan en kan de olie goed zijn werk doen in de huid. Of een voedend masker, nadat je je voeten hebt gewassen. Maar wat als je nu altijd koude voeten of handen hebt? Wintertenen en winterhanden worden veroorzaakt doordat kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg reageren op temperatuurverschillen. Normaliter verwijden bloedvaten zich bij warmte en kan er meer bloed door de vaten stromen. Zo kan het warme bloed dan ook de uitstekende delen van het lichaam verwarmen. In het geval van wintertenen en winterhanden gebeurt dit niet in alle bloedvaatjes even goed. Het extra bloed dat wordt aangevoerd kan niet doorstromen en hoopt zich op.
  Hoewel de plekken erg kunnen jeuken, is het belangrijk dat je probeert niet te krabben. Door krabben kunnen wondjes ontstaan die door de verstoring van de doorbloeding snel kunnen gaan ontsteken. Soms kunnen wisselbaden (3 minuten in warm water, 30 seconden in koud water en afsluitend met warm water) nog wel eens een gunstig effect hebben.

  Hoe kun je het voorkomen? Kleding en ­schoeisel mag vooral niet knellen. Probeer in de kou zoveel mogelijk te bewegen en blijf niet te lang in dezelfde houding staan.
  Denk je wintertenen of -handen te hebben, schroom niet om ze te laten zien.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply