Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Au, mijn hiel!
  Rate this post

  Kinderen zijn bezige bijtjes, ze zijn altijd in de weer. Lekker buitenspelen, fietsen of voetballen in het park. Kindervoeten worden niet gespaard en hebben veel te verduren. Heeft jouw kind wel eens last van zijn voeten? Hielspoor ligt snel op de loer!

  Hielspoor bij kinderen komt zeer regelmatig voor en is anders dan hielspoor bij volwassenen. Kinderen zijn nog niet volgroeid en daardoor bevindt zich op de plek waar de achillespees zich vasthecht aan het bot een groeischijf. Wanneer de kuiten worden aangespannen trekken deze aan de achillespees. Hier zit alleen nog maar weinig rek in, waardoor de trekkracht ontstaat op de groeischijf. Bij teveel trekkracht of overbelasting kan de groeischijf geïrriteerd raken. Het gevolg? Pijn aan de hiel. Deze blessure kan voorkomen in één of beide voeten en wordt vaak geconstateerd bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar. 

  Eerste hulp bij hielspoor
  In het 14de levensjaar zal de groeischijf sluiten en de pijn verdwijnen. Tot die tijd met pijn rondlopen is niet nodig! Hielspoor kan verminderd worden door (waar nodig is) rust te nemen en het rennen, springen en sprinten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast worden veel kinderen geholpen door podotherapeutische zooltjes in hun (sport)schoenen. Dit zorgt voor een betere drukverdeling in de voet. 

  Podotherapeut
  De zomerperiode is een goede periode om hielklachten bij kinderen op te lossen. Door de zomerstop bij de meeste sporten hebben de kindervoeten meer rust en in combinatie met podotherapeutische zolen kunnen kinderen na de zomer weer pijnvrij sporten! Voor andere klachten rondom hielen of voeten kun je terecht bij de podotherapeut. 

  Fanatieke sporters
  Morbus Sever is een voetblessure die veel lijkt op hielspoor. De symptomen zijn identiek, maar de oorzaak is anders. De hielschijf bij kinderen maakt een snelle groei door. Wanneer deze door overbelasting geïrriteerd raakt, veroorzaakt dit hielpijn. Kinderen overbelasten hun hielschijf door veel en intensief te sporten. Denk aan voetbal of volleybal. Sporten waar veel gerend en gesprongen moet worden.

  De oorzaken van hielspoor

  De hoofdoorzaak van hielspoor is intensieve belasting van de kuiten. De volgende aspecten kunnen dit in de hand werken:

  1. Korte kuitspieren: korte kuitspieren geven een grote trekkracht aan de achillespees.

  2. Een groeispurt: een snelle groeispurt in een korte tijd kan een verkorting van de kuitspieren veroorzaken. 

  3. Platvoeten: de voet kantelt naar binnen waardoor de voet aan één kant wordt belast.

  4. Holvoeten: de voet heeft een te hoge wreef en dat zorgt voor veel druk op de onderkant van de voet.

  5. Overgewicht: overgewicht geeft meer druk en belasting op de achillespezen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply