Rate this post
 • ‘Au, oef, steun, kreun… Opstaan doet pijn!’
  Rate this post

  Komt dit je bekend voor?
  – Opstaan in de ochtend en last hebben van pijnlijke gewrichten en spieren
  – Bewegen na het opstaan blijft pijnlijk
  – Pijnlijk lichaam tijdens het slapen
  – Het lichaam voelt ellendig aan bij het liggen op bed / bank

  Vrouwen kunnen tijdens de overgangsjaren last krijgen van pijnlijk spieren en gewrichten. Veel gehoorde klachten zijn dan vooral pijnlijke handen en vingers, polsen, schouders, knieën, heupen en bovenbenen. Ook rugklachten kunnen voorkomen of zelfs verergeren wanneer deze voorheen al aanwezig waren.
  De klachten hangen vaak samen met het proces van veroudering: spieren worden slapper, gewrichten worden minder soepel, slijtage van het kraakbeen, verminderde vochthuishouding in de gewrichten enzovoort. De overgang is dus niet de enige ‘veroorzaker’ van deze klachten.
  Tijdens de overgangsjaren raakt het hormoonstelsel uit balans doordat onder andere het hormoon oestrogeen afneemt. De afname van het oestrogeen kan de genoemde klachten veroorzaken / versterken.

  Oestrogeen is een ondersteuner van alle collageenstructuren in de huid, maar ook in de slijmvliezen, banden, pezen, spieren en kraakbeen. Het evenwicht tussen de opbouw en de afbraak van het kraakbeen verandert door deze hormonale schommelingen. Deze klachten kunnen een belemmering zijn voor het dagelijks functioneren en werken stressverhogend. Ondersteuning van het lichaam kan deze klachten verminderen, waardoor de overgangsjaren soepeler kunnen verlopen.

  Wil je weten wat jij hieraan kunt doen en waar ik je bij kan ondersteunen? Je bent welkom om een afspraak te maken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply