Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Baby’s met geelzucht in lichtgevende slaapzak
    Rate this post

    Gerard ligt rustig in zijn box, veilig in zijn lichtgevende slaapzak. Hij krijgt namelijk fototherapie omdat zijn bilirubinewaarde te hoog is (het ‘geel zien’ van pasgeboren kinderen). Dat kan leiden tot gezondheidsklachten.

    Normaal wordt fototherapie alleen gegeven op de couveuseafdeling van een ziekenhuis. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt sinds kort de fototherapie ook thuis aan middels een lichtgevende slaapzak. Die is voor niet-premature kindjes. ‘Het is enorm fijn dat we met zijn viertjes thuis kunnen zijn, en niet langer in het ziekenhuis hoeven te blijven’, vinden trotse ouders David en Neus. Verpleegkundige Couveuseafdeling Sanne Scheepens vertelt over de voordelen.

    Op de roze wolk blijven
    Het geel zien gebeurt pas op de derde of vierde dag na de geboorte, vertelt verpleegkundige Couveuseafdeling Sanne Scheepens. Is het bilirubinegehalte te hoog (waardoor je geel ziet), dan blijven moeder en kind minstens 48 uur in het ziekenhuis. ‘Dat is best ingrijpend, want daarmee wordt de kraamtijd verstoord. Je haalt mensen van hun roze wolk. Terwijl de therapie die het kindje in het ziekenhuis krijgt, heel goed thuis kan plaatsvinden. De zorg is hetzelfde.’

    Thuistherapie biedt veel voordelen: het gezin blijft bij elkaar, en de behandeling vindt plaats in de vertrouwde omgeving. Borstvoeding en dagelijkse verzorging door de kraamzorg kunnen zo gewoon doorgaan. ‘Dat sluit aan bij onze werk- en denkwijze, die uitgaat van family-centered care’, aldus Sanne.

    Ook voor de verloskundigen is het een prettige verandering, vindt kinderarts Petr Jira: ‘Deze ziekenhuisverplaatste zorg is fijn voor de ouders, maar ook voor de verloskundigen. Zij hebben de hele zwangerschap begeleid en willen ook graag het kraambed ondersteunen.’

    Een lichtgevende slaapzak
    Het kindje ligt, net als in het ziekenhuis, in een lichtgevend slaapzakje. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgen ouders uitleg hoe het werkt. Als die eenmaal thuis zijn, neemt de prikdienst dagelijks bloed af om de bilirubinewaardes te bepalen en heeft de kinderarts contact met ouders en verloskundige over het te volgen beleid.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply