Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bakken met erythritol
  Rate this post

  Wil je lekker aan de slag met bakken, maar geen suiker gebruiken? Kies dan voor de suikervervanger erythritol. Deze natuurlijke zoetstof is veel gezonder en heeft bijna evenveel zoetkracht als suiker. Suikervervangers zijn nog niet zo lang bekend in Nederland, maar worden wel steeds meer gebruikt om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Lees hier alles over erythritol en wat je ermee kan bakken.

  Wat is Erythritol
  Erythritol komt van nature voor in sommige vruchten, paddenstoelen en gefermenteerde producten zoals kaas. Het is een natuurlijke zoetstof en wordt voornamelijk gebruikt als suikervervanger. Het geeft namelijk dezelfde smaak en structuur als kristalsuiker. Erythritol is in tegenstelling tot kristalsuiker heel wat gezonder. Het heeft geen invloed op je bloedspiegel en wordt goed verdragen door de spijsvertering. Ook is het vrijwel caloriearm. Je vindt het vaak terug in snoepgoed, koek, kauwgom en frisdrank.

  Vrij van calorieën
  Erythritol bevat minder calorieën dan gewone kristalsuiker. Het wordt anders opgenomen door het lichaam dan andere zoetstoffen. In de spijsvertering worden de zoetstoffen opgenomen in de dunne darm. Via de urineweg wordt dit uitgescheiden. De zoetstof hoeft niet langs de dikke darm te passeren en daarom neem je de calorieën van deze suikervervanger niet op.

  Bakken met suikervervangers
  Erythritol is een goede suikervervanger en daarom ideaal om mee te bakken. In plaats van kristalsuiker gebruik je erythritol. Deze natuurlijk zoetstof smaakt iets minder zoet dan normale suiker. Erythritol heeft ongeveer 70% zoetkracht van suiker. Je kan meer toevoegen waardoor het baksel zoeter wordt of het combineren met andere zoetmiddelen, zoals honing of kokosbloesemsuiker.

  Sommigen willen helemaal af van kunstmatige suiker en dan is deze vervanger een uitkomst als je toch nog wil genieten van zoete baksels. Denk bijvoorbeeld aan cake, kwarktaart of muffin. Suiker speelt een belangrijke rol in de textuur van het gebak. De suiker in de koekjes zorgen voor de knapperigheid en in een cake draagt het bij dat deze smeuïg en zacht is. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het baksel bruin gekleurd is. Erythritol kan hier makkelijk voor gebruikt worden als vervanger. Voor filodeeg en zanddeeg kan je beter de poedervorm van deze suikervervanger gebruiken.

  Bakrecept met Erythritol

  Ingrediënten
  – 180 gr amandelmeel
  – 4 middelgrote eieren
  – 50 gr erythritol
  – 200 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
  – 30 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  – 2 tl vanille aroma
  – 1 tl bakpoeder
  – snufje zout
  – 150 gr diepvries fruit (naar keuze)

  Vruchtencake met suikervervanger erythritol
  – Verwarm de oven op 170 graden.
  – Klop de roomkaas en de boter in een kom en mix het goed met elkaar.
  – Voeg de Erythritol toe en meng het goed door.
  – Voeg al kloppend het vanille aroma toe.
  – Pak een andere kop en meng de amandelmeel, zout en bakpoeder.
  – Voeg de twee mengsels samen en roer dit goed door met een garde of spatel.
  – Bekleed de cakevorm met bakpapier en schenk het beslag in de vorm. Voegen tijdens het schenken het fruit toe.
  – Bak de cake 50-60 minuten en laat het daarna goed afkoelen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply