Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Balans in jouw lichaam
  Rate this post

  Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar heel veel klachten zijn gerelateerd aan je hormoonhuishouding. Ook overgewicht. Miranda Vossen van Care for Women Amersfoort kan je ondersteunen en begeleiden naar een gezonde leefstijl.

  Veel vrouwen komen terecht bij de Care for Women Specialiste als ze bijvoorbeeld overgangsklachten hebben. Op dat moment is de hormoonhuishouding uit balans. Maar weinig vrouwen weten dat het lichaam in deze periode een nieuwe balans moet vinden tussen energie-inname en energieverbruik. Een lichte toename van het gewicht (zo’n 3-4 kilo) is dan normaal, maar overgewicht niet.
  Ook vrouwen die kinderen hebben gekregen, verliezen soms zichzelf uit het oog. Dat is niet zo gek: er gaat veel aandacht uit naar de partner en het opvoeden van de kinderen, zodat die niets te kort komen. Maar het kan dan gebeuren dat de zorg voor de eigen gezondheid op de ­achtergrond raakt, met overgewicht, vermoeidheid en ­burn-out tot gevolg.

  Stress
  Behalve een verkeerd voedingspatroon en te weinig ­beweging is ook stress van invloed op overgewicht. Iedereen heeft in mindere of meerdere mate te maken met stress. Bij stress maakt ons lichaam hormonen aan, die nadelig zijn voor de conditie van het hart en de bloedvaten. Wie actief beweegt, zorgt ervoor dat stresshormonen worden verbruikt, verbrand of verlaagd. Ook kan stress de kans op vetzucht verhogen: een hoog gehalte aan cortisol zorgt voor extra opslag van buik vet.

  Adviezen
  Miranda Vossen kan je je bewust laten worden van de invloed van je hormonen, en je adviezen geven over ­bijvoorbeeld het aanpassen van je voedingsgewoonten en bewegen. Eventueel kan zij voedingssupplementen adviseren om een tekort aan vitaminen en mineralen aan te vullen, of tijdelijk maaltijdvervangers voor een effectieve vetreductie. Uitgangspunt is dat je binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft. De begeleiding is erop gericht dat je zelf aan de slag gaat met het veranderen van je leefstijl. Een Health Check is mogelijk om je cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk en BMI te bepalen, zodat je zicht krijgt in de aanwezigheid van mogelijke risicofactoren.

  Ook voor later
  Een gezond gewicht en een gezonde leefstijl zijn niet alleen voor nu van belang, maar ook voor later, na de overgang, wanneer je hormoonhuishouding blijvend veranderd is. Je kunt bijvoorbeeld de kans op ­osteoporose of hart- en vaatziekten verkleinen. Het je aanleren van een goede leefstijl is dan ook een investering in jezelf!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply