Rate this post
 • Begin op tijd aan je overgang!
  Rate this post

  De overgang wordt doorgaans door vrouwen (en overige gezinsleden!) ervaren als een lastige periode, die gepaard gaat met vele ongemakken. Waarom de één er meer last van heeft dan de ander, heeft grotendeels te maken met de hormonale balans.

  Tussen de hersenen (hypothalamus en hypofyse), de eierstokken en de bijnieren vindt een ingewikkeld samenspel plaats in de aanmaak van de vrouwelijke hormonen. Vooral de verhouding tussen oestrogeen en progesteron is gevoelig voor onbalans. Rond de overgang daalt namelijk de oestrogeenproductie sterk, maar de hoeveelheid progesteron zo mogelijk nóg sterker. Dit is een natuurlijk en dus normaal verschijnsel, dat slechts beperkt te beïnvloeden is. Wat wél te beïnvloeden is, is goede voeding en leefstijl. Te veel consumptie van bewerkte voeding en drank – met daarin vaak te veel suiker, zout, kleur-, geur- en smaakstoffen – kan op den duur een belasting voor je lichaam vormen en uiteindelijk de productie van en communicatie tussen hormonen belemmeren. Het is dus belangrijk om genoeg verse producten te eten, om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vetzuren zijn ook heel belangrijk in de opbouw van hormonen, maar dan wel de goede! Ten slotte zijn voldoende lichaams­beweging en ontspanning ook van grote invloed op de hormonale balans.
  De sleutel tot succes ligt dan ook in het hand­haven van een goede hormonale balans, al in de periode voorafgaand aan de overgangsperiode. Hoe eerder je hier bewust mee aan de slag gaat, hoe gemakkelijker de overgang zal verlopen!
  Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Praktijk voor Optimaal Welzijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply