Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Begrip voor je zorgen en onzekerheden
    Rate this post

    Wanneer een kankerpatiënt klaar is met de medische behandeling in het ziekenhuis, een traject dat vaak vele maanden vergt, breekt een nieuwe periode aan. De constante zorg en aandacht van artsen en de bezoeken aan het ziekenhuis vallen weg en de patiënt staat er min of meer alleen voor.

    In de meeste gevallen krijgt de ex-patiënt steun van familie en vrienden, maar veel ex-patiënten hebben er behoefte aan om deze indringende gebeurtenis in hun leven te delen met lotgenoten. Er leven vragen als ‘hoe pak ik mijn dagelijks leven weer op?’, ‘hoe gaan anderen om met het verlies van werk?’, ‘gaat mijn moeheid weer over?’, ‘Wat kan ik doen aan mijn angsten en onzekerheden?’ en ‘is de kanker wel definitief uit mijn lijf?’. Deze vragen worden herkend door lotgenoten. Zij hebben immers een vergelijkbaar traject doorlopen en begrijpen je zorgen en onzekerheid. Zij hebben maar een half woord nodig om te weten hoe je je voelt en als je hoort dat andere patiënten vergelijkbare of dezelfde vragen hebben (gehad), is dat meestal een opluchting.

    Trouwe gasten en nieuwe gasten
    Inloophuis Helianthus is op 10 oktober 2014 officieel geopend en is inmiddels niet meer weg te denken uit het aanbod voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Het aantal ex-patiënten, familieleden en vrienden dat het inloophuis bezoekt of deelneemt aan één van de activiteiten, is in de afgelopen vijf jaar gestegen van rond de 250 bezoeken in het eerste jaar tot ruim 2000 bezoeken in 2018. Het ziet ernaar uit dat ook in 2019 minimaal 2000 bezoeken aan het inloophuis zullen worden gebracht. Er zijn veel trouwe gasten die al jaren bij Helianthus komen voor wie de wekelijkse activiteit een plek is om weer op te laden en er ontstaan vriendschappen. Maar regelmatig weten ook nieuwe gasten Inloophuis Helianthus te vinden. Anderen hebben na een aantal jaren geen behoefte meer aan de steun van lotgenoten en nemen afscheid van het inloophuis en dat is ook prima.

    Goede sfeer
    Mensen die nog niet eerder in het inloophuis zijn geweest, denken vaak dat het wel een sombere boel zal zijn daar in het inloophuis, maar dat is zeker niet zo. De sfeer is goed, er wordt veel plezier gemaakt, maar ook een serieus gesprek wordt niet uit de weg gegaan.

    Samenwerking met ziekenhuis
    Inloophuis Helianthus werkt nauw samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis. Regelmatig worden er in overleg met het ziekenhuis informatieavonden georganiseerd over (lichamelijke) klachten die het gevolg zijn van het intensieve medische traject. Het is vaak geruststellend voor de (ex-)patiënten om te weten dat bepaalde ongemakken of beperkingen het effect zijn van de medicatie. Het is prettig om te horen wat ze er zelf aan kunnen doen om het ongemak draaglijk te maken.

    Vrijwilliger worden?
    Alle mensen die bij Helianthus werken, doen dit als vrijwilliger. Zij worden er niet voor betaald. Dit geldt ook voor het bestuur, de administratieve ondersteuning en de coördinator, voor alle krachten die cursussen verzorgen (waaronder yoga, Tai-Chi, de zanggroep en de schilderclub), en voor de professionals die massages geven.
    Wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply