Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Rate this post

    Problemen rond het bekken en de bekkenbodem -komen veel voor, zowel bij mannen als vrouwen.  Klachten kunnen zich uiten in pijn rond het bekken,  de vagina of de anus, problemen bij het plassen,  en ontlasten, verzakkingen en klachten bij het vrijen.

    ‘Het zijn onderwerpen die je minder gemakkelijk met een ander bespreekt dan hoofdpijn of een pijnlijke knie. Ook weet nog lang niet iedereen dat er iets aan dergelijke klachten te doen is. Daar moet verandering in komen!’, menen de therapeuten van Bekkenfysiotherapie Hoofddorp.

    Bekkenfysiotherapie Hoofddorp is een gespecialiseerde praktijk voor bekken- en bekkenbodemproblemen bij mannen, vrouwen en kinderen. De klachten van bekken en bekkenbodem hangen vaak met elkaar samen, zijn complex en vereisen specialistische kennis. Praktijkeigenaren Josephine de Koning en Marieke Rolvers-Metselaar zijn beiden geregistreerd (kinder)bekkenfysiotherapeut en op masterniveau opgeleid.

    ‘Onze praktijk heeft een nauwe samenwerking met de huisartsen en verloskundigen uit de regio, maar ook met de -specialisten uit het Spaarne Gasthuis. Daar zijn we erg blij mee. Hoe eerder we vrouwen met klachten uitleg en advies kunnen geven, hoe beter. Vaak volstaan dan enkele bezoeken.’

    Bekkenpijn

    Tijdens de zwangerschap ontstaan er veranderingen in de banden en spieren rond het bekken. Het weefsel wordt als het ware ‘soepeler’. Dit is normaal tijdens de zwangerschap en is ook nodig om ruimte te maken voor het groeiende kindje en om het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Deze veranderingen hebben echter ook invloed op de stabiliteit van bekken en lage rug, wat soms gepaard gaat met rugpijn, die kan uitstralen naar de liezen, het schaambot en de billen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt hier in meer of mindere mate last van. Bij ongeveer 20% van de vrouwen leiden de klachten tot afname van hun activiteiten.

    ‘Je moet als zwangere vrouw op zoek naar een nieuw evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat jij doet of wilt doen.  Dit vraagt dus aanpassing. Adviezen over hoe te bewegen  en instructie van bepaalde oefeningen dragen bij aan het verminderen van de klachten.’

    Bekkenbodemklachten

    Tijdens de zwangerschap of na de bevalling kunnen vrouwen ook last hebben van bekkenbodemklachten, bijvoorbeeld van urineverlies, moeite de ontlasting op te houden een verzakkingsgevoel of pijn bij het vrijen.  Een combinatie van klachten komt vaak voor, waarbij  het één de oorzaak kan zijn van het ander. Deze klachten vragen daarom om een goede analyse.

    ‘We stellen in het intakegesprek veel vragen over plasgewoontes, het ontlastingspatroon en seksualiteit. Geen gemakkelijke gespreksonderwerpen, maar binnen onze behandelkamer het onderwerp van alledag. Dat geeft mensen snel het gevoel dat ze openlijk over hun klachten kunnen praten. Dit lezen we ook terug in onze tevredenheidsenquêtes: mensen voelen zich veilig en serieus genomen en daar hechten we veel waarde aan.’

    Bekkenfysiotherapie Hoofddorp beschikt over een uroflowmetrie (een speciaal toilet met meetapparatuur) en echoapparaat. Vooral bij plasklachten is dit van grote waarde. Specifiek bekkenbodemonderzoek naar bijvoorbeeld de kracht van de sluitspieren kan middels inwendig onderzoek gedaan worden.

     

    ‘Met persoonlijke aandacht, uitleg, vaak simpele adviezen en oefeningen helpen we mensen controle over hun klachten te krijgen. Dat maakt ons vak iedere dag weer ontzettend dankbaar, gevarieerd en leuk!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply