Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het belang van kinderen voorop
  Rate this post

  De mogelijke problemen van kinderen van scheidende ouders zijn divers. Hun zelfbeeld loopt vaak een deuk op. Ze zijn in verwarring over de scheiding en geven zichzelf soms de schuld. Ook kunnen hun school­prestaties teruglopen.

  Het is niet voor niets dat het welzijn van de kinderen doorgaans de grootste zorg is van scheidende ouders. Een echtscheiding heeft op kinderen van alle leeftijden een enorme impact. Gelukkig heb je op dit vlak als ouder veel zelf in de hand.

  Kinderen scheiden niet
  Ook wanneer je aan het scheiden bent, kun je er als ouders samen alles aan doen om de veiligheid voor de kinderen zoveel mogelijk te waarborgen. Een basisprincipe hierbij is dat kinderen nooit hoeven kiezen. Een bekende uitspraak is ‘kinderen scheiden niet’. Voor kinderen is het belangrijk om de vrijheid te krijgen en ook te voelen dat ze van beide ouders mogen houden. In de praktijk blijkt het soms niet eenvoudig om de rol als ex-partner, met alle relatiepijn die daarin nog wordt ervaren, te scheiden van de rol als ouder, waarin samenwerken juist cruciaal is. Dit is ook niet verwonderlijk. Opvoeden is al een klus als je in gezinsverband leeft, laat staan met je ex-partner, terwijl de kinderen in twee verschillende huishoudens opgroeien. De komst van nieuwe partners maakt het vaak nog ingewikkelder.

  Thuisbasis op losse schroeven
  Kinderen vertrouwen instinctief op de veiligheid van hun thuisbasis, om vandaaruit de wereld te ontdekken. Wanneer ouders gaan scheiden komt deze veilige thuis­basis op losse schroeven te staan. Daar kunnen kinderen last van hebben. Maar, hoe pijnlijk en verdrietig een echtscheiding ook is, het is een gebeurtenis die vaak voorkomt en waar dus ook kinderen mee om moeten (leren) gaan.

  Het ouderschap voortzetten
  In mediation staat het belang van de kinderen voorop. De advocaat-mediators van VANDAAG Advocaten en Mediators begeleiden jullie bij het maken van goede afspraken voor de toekomst, op basis waarvan jullie het ouderschap ook na de echtscheiding samen kunnen voortzetten op een voor de kinderen duidelijke, prettige en veilige manier. Zij bieden in iedere mediation optioneel een gratis kindgesprek aan (vanaf 6 jaar). Het doel van dit gesprek is vooral dat het kind het gevoel krijgt serieus te worden genomen; het krijgt een eigen plek in het proces dat ook zijn of haar leven zo ingrijpend verandert.

  Steun
  De mediators verwijzen vaak door naar KIES (Kinderen in Echtscheidings Situaties), een programma dat kinderen in de basisschoolleeftijd steunt in het omgaan met de scheiding. Ouders met kinderen in de middelbare schoolleeftijd kunnen terecht op de website Villapinedo; een forum-site waarop kinderen ervaringen uitwisselen en steun zoeken bij elkaar. Tot het netwerk van VANDAAG Advocaten en Mediators behoren ook een kindertherapeut en een opvoeddeskundige, naar wie zij zo nodig verwijzen. De advocaat-mediators zijn deskundig, hebben een open houding, zijn klantgericht en betrokken. Naast het centraal stellen van het kind in het kader van de mediation zijn ze ook ervaren procesadvocaten die – als een regeling in der minne helaas niet tot de opties behoort – voor het beste resultaat voor je gaan in een procedure bij de rechtbank. Ze verstaan zowel de kunst van mediation als van het procederen op tegenspraak. Ze hebben ruime ervaring rond het opstellen van het ouderschapsplan, alimentatie, de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en het bijstaan van ondernemers.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply