Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bemoei je met je eigen zaken…!
  Rate this post

  Je komt ’s avonds helemaal bekaf thuis van je werk. Je bent met ‘van alles en nog wat’ bezig geweest. En als je terugkijkt, vraag je je af wat je nu werkelijk hebt gedaan van wat je je voorgenomen had om te doen. Ken je dat? Ik leg uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

  Jíj hebt het vermogen om je eigen denken en handelen te sturen en te veranderen. Jíj bepaalt waar je je mee bezighoudt.

  De cirkels van betrokkenheid en invloed laten zien dat je bij heel veel zaken betrokken bent: familie, organisatie, economie, gemeente, Nederland, Europa enzovoort. Het laat ook zien, dat je op dit alles maar een beperkte invloed hebt. De hele dag door krijg je informatie, heb je contacten, krijg je vragen en wordt er iets van je verwacht. Als je op alles ingaat, belemmert dat je eigen effectiviteit. ‘Zo ben ik nu eenmaal’, ‘het is niet anders’, ‘ik heb geen keus’, ‘ik hoor wel wat ze van me willen’ zijn uitspraken die horen bij dit gedrag. Hierin blijven zitten vreet energie, levert frustraties op en je krijgt nog steeds niet voor elkaar wat jíj zelf wil doen. Je cirkel van invloed wordt kleiner. Je laat anderen jouw zaken bepalen en het lijkt alsof je er zelf geen invloed meer op hebt.

  De andere kant is verantwoordelijkheid nemen voor wat je wel en niet doet. Je neemt zelf initiatieven en richt je je aandacht op waar je wel invloed op hebt en stelt je grenzen. Je denkt in kansen en mogelijkheden. Het effect daarvan is dat je positieve energie krijgt en je je cirkel van invloed ­vergroot. Je komt dan ’s avonds moe maar voldaan thuis!

  Als je het lastig vindt om invloed te krijgen, grenzen te stellen en pro-actief te zijn, neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).

  - Jan Moes

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply