Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Praten over je uitvaart geeft rust

  Stel, je bent ernstig ziek en je hoort op een dag dat je bent uitbehandeld. Hoe ga je daarna verder?

  Natuurlijk heb je daarover gesprekken met vrienden en bekenden, en iedereen geeft weer een ander advies. Veel volg je op en veel zaken laat je liggen: ‘Dat komt nog wel’. Totdat iemand zegt: ‘Heb je er ook al over nagedacht hoe de uitvaart eruit gaat zien?’. Dat is confronterend en dan komt het einde / onvermijdelijke dichtbij. Na een paar dagen ga je je toch eens oriënteren, je kiest een uitvaart­bedrijf en vraagt om een kennismakingsgesprek.

  Gemoedsrust
  Je merkt aan de telefoon al dat men hier niet vreemd van opkijkt, en als de betreffende man thuis bij jullie aan tafel zit, ontspint zich een fijn gesprek. Het blijkt dat dit bedrijf vaker aanvragen krijgt om over een mogelijke uitvaart te komen praten, en het gesprek verloopt dan ook soepel en voorspoedig.
  Na anderhalf uur vertrekt de uitvaartbegeleider en laat die wat algemene brochures achter en een boekje met zaken waaraan je kunt denken en waarin je tevens je wensen kunt opschrijven. Het is en blijft een vreemde ervaring om over je eigen dood en uitvaart te spreken, maar de zin die een paar keer terugkwam, was dat je hiermee de familie op dat moment kunt ontlasten. Er staat tenminste op papier hoe jij wil dat je uitvaart vorm krijgt, en dat geeft je een rustig gevoel.

  Vertrouwen
  Het voelt vreemd om dit nu al te doen, maar ook goed. De uitvaartbegeleider is enkele keren teruggekomen om met z’n tweeën het document door te lopen, wat tips te geven en alternatieven aan te dragen. In jouw gedachten gaat het een mooie uitvaart worden, zoals jij wil dat de mensen je onthouden en gedenken.

  Verwerking
  Natuurlijk vloeien er tranen en is er boosheid en verdriet in die gesprekken. De uitvaartbegeleider blijft rustig. Hij geeft ook aan dat dit een natuurlijk proces is waar iedereen doorheen gaat (zie de kadertekst). Hij heeft het al vaker meegemaakt en beseft wat er door je heen gaat. Het is duidelijk dat hij zich ook bewust is van de situatie, maar ook van zijn eigen grenzen. Hij laat je uithuilen, haalt een glas water en luistert naar je. Hij vertelde ook dat hij iemand kan aanbevelen die in dit verwerkingsproces jou professioneel kan ondersteunen en na de uitvaart de nabestaanden kan helpen in hun verwerking. Dit geeft allemaal veel vertrouwen en maakt de moeilijke gesprekken mogelijk. Ook voor de rest van het gezin maakt deze ondersteuning het proces van verlies draaglijker.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply