Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ben jij zuinig genoeg op je gehoor?
    Rate this post

    Gehoorverlies is een geleidelijk en onomkeerbaar proces. Toch zijn er heel veel mensen die aan gehoorverlies lijden omdat ze niet voorzichtig genoeg met hun oren omgaan. Momenteel zijn er zelfs 1,2 miljoen Nederlanders van 40 jaar en ouder die kampen met gehoorverlies bij 35 decibel of meer. Van al deze mensen hadden er een groot aantal mensen zichzelf verschillende hoortoestellen kunnen besparen. Als ze maar wat zuiniger op hun gehoor waren geweest. Ben je benieuwd hoe jij dit probleem bij jezelf, of bij je kinderen, kunt besparen? Of heb je last van gehoorverlies en wil je voorkomen dat het erger wordt? Lees dan snel verder.

    Wat is gehoorschade?
    Bij gehoorschade gaat allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Deze haartjes slijten in de loop der jaren af en kunnen daarnaast ook kapot gaan door bijvoorbeeld geluidsdruk. Is het omgevingsgeluid te hard? Dan kan dit zelfs in één keer gebeuren. Als de trilhaartjes beschadigd zijn geven ze geen of verkeerde informatie door aan je hersenen. Dit zorgt er voor dat je na een tijdje slechthorend wordt of je kan te maken krijgen met een vervelende piep of ruis. Wanneer je deze piep of ruis hoort is de kans groot dat dit tinnitus is. Tinnitus kan zelfs psychosociale problemen veroorzaken. We hopen dan ook dat men de ernst van de situatie inzien en zuiniger op het gehoor zullen zijn. Twijfel je over de huidige staat van je gehoor? Laat dit dan testen bij een audicien.

    Onze tips
    Nadat we je nu misschien wat bang hebben gemaakt willen we natuurlijk ook passende oplossingen bieden. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop jij een beetje extra zuinig op je gehoor kunt zijn.
    1. Zorg dat je altijd oordoppen op zak hebt

    Vooral tijdens het uitgaan is dit een must. Schuimdoppen raden we af. Deze vervormen vaak de muziek waardoor jij je aan de doppen gaat storen. Daarnaast passen ze vaak niet goed in je oor, waardoor ze ook niet goed beschermen. Koop in plaats daarvan oordoppen met een muziekfilter, deze zijn te koop bij alle audiciens of online.

    2. Meten is weten

    Wil je weten wanneer je nu écht in een omgeving bent met te harde muziek of beschadigend geluid? Download dan een decibel app. Let wel goed op, want elke 3 dB harder is een verdubbeling van het geluid. Muziek op 100 dB of op 103 dB is dus nogal een groot verschil, namelijk 2x zo hard. Is het geluid waar jij bent harder dan 80 decibel? Neem dan maatregelen. Gebruik de oordoppen met filter of zoek simpelweg naar een rustigere plek.

    3. Voorzichtig gebruik van oordopjes/koptelefoon

    Luister je regelmatig met een koptelefoon of oortjes naar muziek op je smartphone? Tref dan de juiste voorzorgsmaatregelen om gehoorschade te voorkomen. Dit doe je door uiteraard het volume niet te hard te zetten. Daarnaast adviseert de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseer om niet langer dan één uur per dag naar bijvoorbeeld muziek te luisteren met behulp van een koptelefoon of oordopjes.

    Heb je na deze tips toch last van gehoorverlies? Schroom dan niet en laat je oren testen bij een audicien. Je hebt tegenwoordig prachtige hoortoestellen. Zoals bijvoorbeeld de Phonak hoortoestellen. Deze zijn heel onopvallend en voorzien van de nieuwste technologieën. Het dragen van een hoortoestel zorgt voor rust in je leven, maar ook voor het stagneren van de gehoorbeschadiging. Een win-win situatie toch?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply