Psychosociale begeleiding bij oncologie is een specialisatie binnen counselling. Die is erop gericht om jou en je omgeving zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het ziekteproces.
Gelukkig vallen steeds meer vormen van kanker onder een ernstige maar chronische aandoening. Bij iedereen slaat de schrik om het hart bij het horen van de diagnose ‘kanker’. ‘Wat zijn de vooruitzichten?’ ‘Hoe lang heb ik nog te leven?’ ‘Welke behandeling is mogelijk?’ Kortom: je leven staat op dat moment figuurlijk stil, terwijl je tegelijkertijd in een rollercoaster terechtkomt. Doktorsbezoeken, ziekenhuisbezoeken, afspraken voor onderzoeken en behandelingsmethodes zoals chemo en bestralingen vormen op dit moment de spil waar jouw leven om draait. Hierbij word je ondersteund door artsen en verpleegkundigen van de oncologieafdeling. Uit ervaring weet ik dat het bijna onvermijdelijk is dat je tijdens dit proces te maken krijgt met goedbedoelde adviezen van familie en vrienden.
Als je weer beter bent, is naast blijdschap de vanzelfsprekendheid van het gezond zijn weggevallen. Juist in deze fase sta je er vaker alleen voor. De spanning is eraf, maar voor jou kan het verwerkingsproces pas echt beginnen. Ook, hoe gek het misschien klinkt, is het ritme van de ziekenhuisbezoeken weggevallen. Je moet weer een nieuw bestaansevenwicht opbouwen. Counselling gericht op de psychosociale begeleiding bij oncologie is een kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. De counsellor ondersteunt en begeleidt je, zodat je een nieuw bestaansevenwicht kunt opbouwen. Een counsellingstraject duurt gemiddeld 6 tot 10 sessies. Als je over een aanvullende verzekering beschikt, is het mogelijk dat je zorgverzekeraar de kosten gedeeltelijk vergoedt.
Reageer op dit artikel