Het einde van het jaar in het zicht. Dat is het perfecte moment om eens met een kritisch oog naar je vaste lasten te kijken. Dikke kans dat je daar namelijk flink op kan besparen.
Bespaar op je energierekening
Als je het overstappen van energieleverancier veel gedoe vindt, dan ben je absoluut niet de enige. Veel mensen weten echter niet dat overstappen enorm kan lonen. Het advies luidt zelfs om elk jaar over te stappen. Soms kun je namelijk honderden euro’s besparen. Hoe dit komt? Als de looptijd van je energiecontract erop zit, blijf je stroom en gas ontvangen van je huidige leverancier. Er worden echter nadat het contract erop zit vaak hogere tarieven gerekend. Alleen daarom al is nieuw contract voordelig. Je krijgt daarbovenop meestal ook nog een welkomstkorting. Als je elk jaar overstapt, profiteer je daar steeds weer van. Overstappen kost je bovendien niets en soms zegt je nieuwe energieleverancier je oude contract ook nog voor je op.
Bespaar op je verzekeringen
Goed verzekerd zijn is natuurlijk een fijn gevoel. Nederlanders zijn echter massaal oververzekerd en dat is best zonde van het geld. Ga dus eens met een bezem door je verzekeringen heen en bekijk kritisch welke verzekeringen je nu écht gebruikt en nodig hebt. Is het risico laag en de eventuele kosten klein, dan is het misschien het niet waard om je ertegen te verzekeren.
Houd de polissen ook eens tegen het licht. Zo zou het zomaar kunnen dat sommige dingen twee keer gedekt worden. Een smartphoneverzekering is bijvoorbeeld niet altijd nodig als je ook een inboedelverzekering hebt. Het kan overigens ook voordelig zijn om je premie jaarlijks te betalen, veel verzekeraars geven daar een korting voor en je vermijdt de toeslag op het in termijnen betalen.
Bespaar op internet
Leg ook je internetprovider eens onder de loep. Heb jij een pakket waar ook televisie en bellen bij zit? Dat is wel aan te raden, want dat is in de meeste gevallen veel goedkoper. Het is daarnaast belangrijk dat je een abonnement hebt die past bij jouw internetgebruik. Als jij geen zware programma’s op je laptop gebruikt en alleen naar de standaardzenders op televisie kijkt, is het nergens voor nodig om een heel uitgebreid abonnement af te sluiten. Je kunt dan kiezen voor een lagere snelheid en geen extra zenders op televisie en zo je maandelijkse bedrag verlagen.
Bespaar op je telefoonabonnement
Verleng jij altijd gedachteloos je telefoonabonnement bij dezelfde provider? Dat is misschien wel zo makkelijk, maar de kans bestaat dat je veel meer betaalt dan nodig. Het vergelijken van telefoon abonnementen is het in ieder geval zeker waard. Doordat er moordende concurrentie is onder de telefoonproviders, heerst er al jaren een prijzenoorlog. Welke provider het best bij jou past, hangt af van jouw verbruik en welke telefoon je wilt. Daarnaast zijn er andere factoren die kunnen meespelen in jouw beslissing: de contractduur (1 of 2 jaar), de dekking in jouw woonplaats en reviews en ervaringen van anderen.
Daarnaast betaal je misschien te veel omdat het telefoonabonnement niet past bij jouw verbruik. Kijk dus goed hoeveel MB’s, belminuten en sms’jes nodig hebt. Schat dit in door naar je verbruik van het afgelopen jaar te kijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er oude facturen op na te slaan. Daarnaast kun je meestal in je telefoon zien hoeveel MB’s je gemiddeld verbruikt (en aan welke apps). Houd er wel rekening mee dat je bij een nieuwere smartphone mogelijk meer MB’s verbruikt. Internetten, bellen en sms’en buiten je bundel is vaak behoorlijk duur, dus zorg ervoor dat je bundel niet te laag is. Schat ook weer niet te hoog in: de meeste abonnementen kun je na het afsluiten wel uitbreiden, maar niet verlagen.
Een andere manier om te besparen op je telefoonabonnement, is door over te stappen op een sim only-abonnement. De naam zegt het al: je krijgt alleen een simkaart (mét nieuw abonnement), maar geen nieuwe telefoon. Het grote voordeel hiervan is dat het flink scheelt in de portemonnee. De kosten zijn véél lager dan bij een ‘normaal’ abonnement. Je kunt namelijk al vanaf 10 euro een sim only-abonnement afsluiten, waar abonnementen met telefoon meestal bij 30 euro beginnen. Dit verschil komt door het feit dat je er geen telefoon bij krijgt, je hoeft niet in te leveren op MB’s, belminuten en sms’jes. Loopt jouw abonnement af, maar ben je eigenlijk nog dik tevreden met je telefoon en denk je dat hij nog wel even meekan? Dan biedt een sim only-abonnement zeker uitkomst.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel