Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • De beste dokter staat in de keuken

  Mensen vragen zich af of het mogelijk is om hormonale klachten op een natuurlijke manier te verbeteren. Of om de behandeling van een arts te ondersteunen met de juiste voeding en / of voedingssupplementen. Het antwoord daarop is ‘ja’! Door middel van een aanpassing in voeding en leefstijl kun jij je een stuk beter gaan voelen. Een orthomoleculair therapeut kan hierbij helpen.

  Hormonen zijn boodschapperstoffen en zetten allerlei processen in het lichaam in werking. Er bestaan honderden hormonen en ze hebben allerlei taken. Denk aan de spijsvertering, groei, vruchtbaarheid, immuunsysteem, gedrag, stemming en slaap. Door de hulp van onze hormonen kunnen we onder andere onze bloeddruk, bloedsuiker en lichaamstemperatuur op de juiste waarden houden.

  Hormonen uit balans
  Het is belangrijk om te weten dat als er een hormoon uit balans is, de andere hormonen er ook last van zullen hebben. Zo zie je bij een langdurige aanmaak van veel stresshormonen, dat ook de schildklier-, alvleesklier- en geslachtshormonen ontregeld raken en hun taak minder goed kunnen uitvoeren.

  Op een natuurlijke manier aanpakken
  Mannen en vrouwen hebben dezelfde hormonen, ook als het gaat om de geslachtshormonen. Deze hormonen kunnen door allerlei factoren uit balans raken. Bijvoorbeeld door stoornissen van darmen en lever, het ouder worden, het milieu, stress, medicijngebruik (ook anticonceptie), te weinig beweging, te intensief sporten en een operatie. Hormonale klachten zien we meer bij vrouwen dan bij mannen. Vaak komen zij dan bij de huisarts op het spreekuur.

  Wat doet de huisarts of specialist?
  De huisarts of specialist kijkt naar de ernst van de klachten en zal zo nodig medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld voor de schildklier, voor klachten rond de menstruatie of overgang. Of er worden bloedsuikerverlagende middelen gegeven of medicijnen om stress of een slechte stemming of nachtrust tegen te gaan. Deze medicijnen geven vaak direct verbetering (wat nodig kan zijn).

  Wat doet een orthomoleculair therapeut?
  Een orthomoleculair therapeut behandelt niet-acute en bestaande klachten en kijkt naar de oorzaak van de klachten en de invloed die dat heeft op het hele lichaam. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om het lichaam het probleem zelf op te laten lossen door de juiste voeding. Voedingsgewoonten en leefstijl komen uitgebreid aan de orde. Als het gaat om evenwicht in de hormoonhuishouding, wordt gebruikgemaakt van voedingsstoffen (ook wel in de vorm van voedingssupplementen) die de hormoonaanmaak en -afbraak bevorderen. Soms is het goed om bepaalde voeding (tijdelijk) te laten staan. Belangrijk om te weten is dat je bij gezonde voeding geen honger hoeft te lijden!
  Na een paar weken kun je al verbetering voelen, maar het kan ook zijn dat er nog andere aanpassingen ­nodig zijn en het wat langer duurt. Je investeert op een natuurlijke manier in je gezondheid, zonder bijwerkingen en bij voorkeur voor de rest van je leven. Ons lichaam heeft een zelf­genezend vermogen bij de juiste ondersteuning!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply