Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De beste start voor jouw kindje!
  Rate this post

  De laatste fase van de ­zwangerschap is aangebroken en de ­bevalling komt steeds dichterbij. Jouw ­kindje ­verdient de beste start! Maar ­welke ­mogelijkheden zijn er voor de ­bevalling? Het Ikazia Ziekenhuis ­informeert je graag!

  Thuisbevalling of ‘verplaatste thuisbevalling’
  Een thuisbevalling onder begeleiding van de eigen verloskundige is mogelijk als jouw zwangerschap zonder problemen is verlopen en je niet eerder een moeizame bevalling hebt gehad. Toch kiezen veel vrouwen tegenwoordig voor een ‘verplaatste thuisbevalling’. Bij de verplaatste thuisbevalling beval je in een verloskamer van het ziekenhuis onder begeleiding van jouw eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het ziekenhuis. Het geeft je het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg in de buurt.

  Bevalling in het ziekenhuis
  Als je een moeizame zwangerschap of een moeizame eerdere vaginale bevalling hebt gehad, kun je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, arts-assistent Gynaecologie óf klinisch verloskundige, en een verpleegkundige van het ziekenhuis. Een klinisch verloskundige is speciaal opgeleid om complexere zorg te leveren tijdens de bevalling, indien dit nodig is. Een klinisch verloskundige of arts-assistent Gynaecologie handelt volledig zelfstandig aan het bed van de zwangere en stemt de zorg af met de gynaecoloog. Zo bewaken zij met elkaar een gezond bevalproces.

  Bevallen in verlosbad
  Sommige ziekenhuizen beschikken ook over een bevalbad. In het Ikazia Ziekenhuis is één suite met een professioneel verlosbad. Het warme water werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je meer endorfine in jouw lichaam aanmaakt. Dit kun je zien als een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter kunt opvangen.

  Geplande keizersnede
  Soms is het niet mogelijk om een kindje via een vaginale bevalling ter wereld te brengen. Het kindje kan bijvoorbeeld in stuit liggen of de placenta van de moeder kan geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen. Ook een eerdere moeizame vaginale bevalling of keizersnede kunnen aanleiding zijn voor een geplande keizersnede. Bij een keizersnede staat er een heel operatieteam voor je klaar, inclusief een kinderarts. Jouw partner (of naaste) mag mee naar de operatiekamer, zodat jullie de baby samen geboren zien worden.

  Maar bovenal blijft een bevalling heel persoonlijk. Bespreek jouw twijfels en verwachtingen daarom vooraf goed met je verloskundige en vraag naar de mogelijkheden in jouw situatie.

  Geboortezorg in het Ikazia Ziekenhuis
  Als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis, kom je in Ikazia terecht in het Moeder en Kind Centrum. Dit Moeder en Kind Centrum is speciaal ontwikkeld om nieuwe ouders en hun gezin in alle rust te laten wennen aan elkaar. Omringd door een ervaren team van deskundige zorg­verleners krijgt jouw gezin de beste start.

  Zoveel mogelijk samen
  De zorg in het Moeder en Kind Centrum is gezins- en ontwikkelingsgericht. Bij gezinsgerichte zorg staan de relaties in een gezin of familie centraal. Daarom ben je in het Moeder en Kind Centrum als gezin zoveel mogelijk samen om de eerste ervaringen te delen en te leren hoe je het beste voor jouw baby kunt zorgen. In het Moeder en Kind Centrum verblijf je in één van de huiselijke suites. De suites zijn van alle gemakken voorzien voor (aanstaande) ouders en natuurlijk het kind. De kamers geven het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg dichtbij. Ook na de geboorte blijven moeder, partner en kind op dezelfde suite (indien medisch mogelijk). Zelfs de aangifte van de geboorte bij de Gemeente Rotterdam kun je in het Ikazia Ziekenhuis als gezin doen, als de moeder na de bevalling nog even in het ziekenhuis moet blijven. Hiervoor is een speciaal Geboorteloket in het ziekenhuis.

  Optimaal ondersteunen in groei en ontwikkeling
  De ontwikkelingsgerichte zorg is de zorg die jouw baby optimaal ondersteunt in groei en ontwikkeling. In Ikazia wordt díé zorg geboden waar het kind om vraagt. Zoekt een kind contact, dan wordt daar de tijd voor genomen. Is het kind niet comfortabel tijdens de verzorging, dan ondersteunen de medewerkers door bijvoorbeeld zachtjes de handen op het hoofd en het lichaam of de benen te leggen. Of ze leggen het kind bij de moeder of vader. Slaapt het kind, dan maken ze het niet wakker voor een behandeling die wel even kan wachten. Comfort, stabiliteit en het verminderen van stress staan centraal; alles om de baby optimaal te ondersteunen in groei en ontwikkeling. Dit zie je ook terug in de faciliteiten van het Moeder en Kind Centrum. Zo ligt het kindje continu bij de ouders op de kamer. Hier voelt het kind zich immers veilig. Een ontspannen kind ontwikkelt zich beter.

  Wil je eens een kijkje nemen in het Moeder en Kind Centrum van Ikazia of meer lezen over de gezins- en ontwikkelings­gerichte zorg? Bezoek dan één van de ­inloopavonden van het Moeder en Kind Centrum. Kijk op www.ikazia.nl/inloopmkc.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply