Rate this post
 • Beter bewegen
  Rate this post

  Het op een goede manier bewegen is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Heeft jouw schoolgaande kind een afwijkend looppatroon of een slechte lichaamshouding, of is het handschrift niet of ­nauwelijks leesbaar? Dan kan de kinderfysio­therapeut ondersteuning bieden.

  Kinderfysiotherapiepraktijk Barel-van Zee behandelt jouw kind wanneer de ontwikkeling niet vanzelf gaat en je kind ondersteuning nodig heeft. Onze filosofie is dat wij je kind spelenderwijs uitdagen om de motoriek te verbeteren. Aan de hand van nagebootste situaties en met behulp van spelmateriaal beïnvloeden en stimuleren wij jouw kind naar meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

  Aanpak
  Na de intake observeert en onderzoekt de kinderfysio­therapeute het bewegen van jouw kind. Dit observeren gaat spelenderwijs, afhankelijk van de klacht. De kinderfysiotherapeute daagt jouw kind uit met spelmateriaal, waardoor zij inzicht krijgt in de bewegingsproblematiek. Voor het onderzoek zijn er motorische (observatie)testen om te kunnen beoordelen of de motoriek van je kind past bij de leeftijd. Indien nodig doet de kinderfysiotherapeute verder onderzoek naar de beweeglijkheid van de gewrichten en/of spanning van de spieren. Soms geeft de kinderfysiotherapeute je alleen advies of voorlichting en is behandeling niet nodig. Wanneer er wel een behandeling nodig is, maakt zij een stappenplan met tussentijdse evaluatiemomenten, waarin ze beschrijft wat ze gaat doen en wat het einddoel is. Met behulp van passend spelmateriaal leert de kinderfysiotherapeute jouw kind hoe het de motorische mogelijkheden kan vergroten. Afhankelijk van de problematiek geeft zij aan de ouders praktische verzorgings- en speladviezen die de motoriek kunnen bevorderen. Zo nodig kan speciaal spelmateriaal uitgeleend worden om thuis te oefenen. Eventueel kan er overleg met de leerkracht plaatsvinden.

  Afspraak maken
  Sinds 2006 is er voor een afspraak geen verwijzing nodig van de huisarts. Wanneer je kind zonder verwijsbrief in de praktijk langskomt, volgt er eerst een inventarisatie- en intakegesprek. De kinderfysiotherapeute beoordeelt dan of jouw kind bij ons aan het juiste adres is. Mocht dit niet het geval zijn, dan geeft de kinderfysiotherapeute je advies of verwijst die je door naar de huisarts.

  Vergoeding
  De kosten voor kinderfysiotherapie worden vrijwel altijd door de zorgverzekeraar vergoed. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 18 behandelingen voor fysio­therapie vergoed via de basisverzekering. Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen, mits zij door een specialist zijn doorverwezen voor een geaccepteerde chronische aandoening.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply