Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Beter functioneren ondanks een beperking
  Rate this post

  Elke dag doe je allerlei handelingen, zoals aan- en uitkleden, werken, koken, de was, boodschappen en nog veel meer. Deze activiteiten zijn vanzelfsprekend, totdat je ziek wordt. Het normaal functioneren gaat moeilijker en de ziekte zorgt voor pijn en vermoeidheid. Gelukkig zijn er hulpmiddelen waarmee je weer gemakkelijker kunt bewegen.

  Mirjam Hesseling is ergotherapeut met meer dan 15 jaar werkervaring, en helpt (jong)volwassenen met bijvoorbeeld een spierziekte of niet-aangeboren hersenletsel. Mirjam: ‘Ik fungeer als een verbindende schakel tussen de cliënt en de zorgverlener. Omdat ik veel afweet van de regelgeving rond de zorg, kan ik goed meedenken over een oplossing rond een bepaalde zorgvraag die voor alle partijen werkt. Dan heb ik het natuurlijk over de cliënt zelf en diens naaste familieleden, maar ook over de zorgverlener, de zorgverzekeraar en de gemeente.’

  Hulpmiddelen
  ‘Als ik word ingeschakeld, kijk ik mee met de cliënt naar diens hulpvraag en richt ik mee op datgene wat de cliënt belangrijk vindt om te kunnen. Op basis van de uitkomsten maak ik een behandelplan. Als iemand bijvoorbeeld een chronische ziekte heeft en arbeidsongeschikt dreigt te raken, kan ik adviezen geven voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning, waardoor de cliënt toch kan blijven werken. Ik kan verder op het gebied van hulpmiddelen veel betekenen, en regelen dat die vergoed worden door de zorgverzekeraar.’

  Dankbaar werk
  ‘In mijn werk als ergotherapeut ben ik heel cliëntgericht, waarbij het uitgangspunt is dat de cliënt zoveel mogelijk zelf kan doen. Het is voor mij dan ook heel dankbaar werk dat ik kan helpen om het leven wat gemakkelijker te maken!’

  Ergotherapie wordt (niet-poliklinisch) vergoed voor 10 uur per jaar. Praktijk Rise Up Ergotherapie is gevestigd in Fysio Docwerk te Maassluis.

  Oplossing voor moeder en baby
  Mirjam: ‘Onlangs werd ik benaderd om een moeder van een pasgeboren baby te helpen. Zij heeft zware reuma en was niet in staat om haar kindje te voeden. Ik ben bij haar thuis langsgegaan en heb een tijd meegekeken hoe zij functioneerde. Daarbij heb ik me vooral gericht op de vraag hoe zij haar kindje, ondanks haar beperking, toch kon voeden en aankleden en zo. Ik heb toen een draagsling geregeld, waarbij het gewicht van de baby dicht bij het lichaam van de moeder gehouden wordt, zodat het voor haar gemakkelijker werd om de baby bij zich te houden. Ook heb ik ervoor gezorgd dat er bedbeschermers kwamen, waardoor de moeder haar baby veilig op bed kon voeden, en ik heb een elektrische trippelstoel voor haar geregeld. Ze was dolblij toen ze voor het eerst haar baby kon vasthouden!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply