Patiënten met een ernstig herseninfarct (stolsel dat het bloedvat in de hersenen afsluit) herstellen beter en sneller als het stolsel snel wordt verwijderd met een katheter. Dankzij deze nieuwe methode is er minder hersenschade en functioneert de patiënt beter in het dagelijks leven. Het HagaZiekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen die de nieuwe methode toepassen. De resultaten zijn uitstekend.
De behandeling van patiënten met een herseninfarct vergt een team met specialistische kennis, ervaring en 24/7 beschikbaarheid. Het HagaZiekenhuis is een van de 16 behandelcentra in Nederland die de nieuwe behandelmethode toepassen.
Een onlangs afgeronde wetenschappelijke studie in diverse ziekenhuizen naar de nieuwe behandelmethode en waar ook het HagaZiekenhuis aan heeft meegedaan, laat goede resultaten zien. Neuroloog Bas de Bruijn van het HagaZiekenhuis geeft uitleg. ‘Als een patiënt een herseninfarct krijgt, is acute behandeling (binnen zes uur) noodzakelijk om het beste herstel te krijgen. Zonder deze acute behandeling is de kans op blijvend zware handicaps zoals verlammingen, scheef gezicht en spraakstoornissen aanzienlijk groter. Het verwijderen van het stolsel via een katheter is een nieuwe en betere manier om het bloedvat snel en veilig te herstellen. Via een prik in de lies wordt een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via deze katheter verwijderd. In het HagaZiekenhuis werken we heel nauw samen met de interventieradioloog voor een snelle en juiste diagnose en om de behandeling toe te passen. We waren er al van overtuigd dat deze methode beter werkt, maar het moest nog wel bewezen worden. De methode wordt nu, ongeacht de leeftijd, de standaardbehandeling bij een aantal patiënten met een herseninfarct, mits de patiënt binnen zes uur geholpen wordt. Voorwaarde is wel dat op een bloedvatonderzoek een afgesloten slagader door een stolsel kan worden aangetoond.’
Beter en sneller herstel
‘De resultaten die wij in het HagaZiekenhuis zien zijn uitstekend’, zegt ook interventieradioloog Lukas van Dijk. ‘We zien dat patiënten die met de nieuwe methode worden behandeld, beter en sneller herstellen. Bijvoorbeeld lopen, aankleden en dagelijkse activiteiten gaan veel beter. Op de hersenscans zien we ook minder hersenschade. Er komt nog een vervolgstudie, waarbij ook wordt gekeken naar de kosten van de nieuwe behandeling. De nieuwe methode is wel duurder, maar omdat er minder invaliditeit is en meer gezondheidswinst, kunnen de kosten op langere termijn gelijk of zelfs lager uitkomen.’
Per jaar komen ongeveer 2000 patiënten in Nederland in aanmerking voor deze nieuwe behandeling. Een aanzienlijk deel van de patiënten kan zo een leven met ernstige beperkingen worden bespaard.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel