Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is samen met patiënten en specialisten de campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’ gestart. In een serie gesprekken die Bart Chabot voerde met artsen en patiënten, ging hij op zoek naar tips en inzichten die anderen kunnen helpen. Bart is zelf ervaringsdeskundige vanwege zijn hartproblemen en een tumor in het hoofd.
In het ETZ begint betere zorg met een goed gesprek in de spreekkamer. Patiënt en arts beslissen steeds vaker samen over de meest geschikte behandeling. Daarin hebben patiënt en dokter een eigen rol. De arts als specialist op het medische vlak en de patiënt als expert over eigen lijf en situatie. In de spreekkamer vertellen patiënten over hun klachten en persoonlijke situatie. Artsen bespreken de voor- en nadelen van verschillende behandelopties. Beide wegen even zwaar bij het nemen van een goed besluit over een behandeling. Het draait hierbij om goede communicatie. Zo kan een goed gesprek leiden tot een betere kwaliteit van zorg.
Samen beslissen
In opleidingen van artsen wordt steeds meer aandacht besteed aan ‘samen beslissen’ in de spreekkamer. Patiënten worden op hun beurt steeds mondiger en handiger met internet. Die vooruitgang is positief, maar hoe stem je beide op elkaar af?
Een goed gesprek is het halve werk, zou je kunnen zeggen. Want goede, open communicatie leidt tot betere zorg, of het nu genezend of verzachtend is. Artsen kunnen betere diagnoses stellen en patiënten houden zich aan een gekozen behandelstrategie als ze daar zelf over kunnen meedenken.
Van mens tot mens
Je hoeft niet hetzelfde kennisniveau te hebben om een gelijkwaardig gesprek te voeren. Je voert een gesprek van mens tot mens. Artsen van nu vertellen veel en leggen veel uit, maar dat is vaak alleen zenden. Door veel te vertellen, kan een patiënt duidelijk maken wat voor hem of haar belangrijk is. Alleen als alles ter sprake komt, kunnen een arts en patiënt samen een goede beslissing nemen.
Meer tips en informatie?
Bekijk de gesprekken van Bart Chabot op www.begineengoedgesprek.nl
Bereid een gesprek voor
– Schrijf vragen op, neem iemand mee, vraag een dubbel consult aan, informeer jezelf.
– Bedenk wat belangrijk voor jou is. Wat wil je voorkomen en wat wil je blijven doen?
Vraag naar alle mogelijkheden
– Wat het beste bij je past, is niet alleen een medische keuze, maar hangt ook af van je persoonlijke situatie of voorkeur.
– Je kunt ook samen besluiten om de arts te laten kiezen.
Laat je horen, wees assertief
– De arts handelt naar wat hij hoort, naar het verhaal van de patiënt. Dus help jezelf en vertel wat je belangrijk vindt.
– Het gaat over jou. Zorg dat je tevreden bent met wat de arts je vertelt en dat jouw vragen en angsten zijn weggenomen.
Reageer op dit artikel