Rate this post
 • Better in, better out
  Rate this post

  Het Medisch Centrum Leeuwarden doet er alles aan om optimale zorg te verlenen aan patiënten. Zo wordt er ook fysiotherapie aangeboden. ­Fysiotherapie ná een operatie van bijvoorbeeld een nieuwe heup kennen we allemaal. Maar soms is ­fysiotherapie vóór de operatie ook belangrijk. Maar waarom eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om zo fit mogelijk een operatie in te gaan? Wat voor invloed heeft dit op het herstel na een ­operatie? Wat voor profijt heeft een patiënt hiervan? Met andere woorden: wat voor invloed heeft fit en gezond zijn vóór een operatie op het herstel ná een operatie?

  Elmer de Wit is sportfysiotherapeut van het MCL en werkzaam op de afdeling Traumatologie en Fysiotherapie. De Wit: ‘De meeste patiënten die hier komen, zijn doorverwezen door een specialist. Dit kan een cardioloog of een ­orthopeed zijn.’ Al deze patiënten die doorverwezen worden, worden behandeld door verschillende fysiotherapeuten van de afdeling. Dit kunnen patiënten zijn die al ­geopereerd zijn of die nog geopereerd moeten worden. Mocht dit laatste het geval zijn, dan heeft de fysiotherapeut een gesprek met de arts die over de patiënt gaat. De Wit: ‘Een voorbeeld hiervan is een patiënt die binnenkomt met hartproblemen en hieraan geopereerd moet worden. Er wordt vervolgens gekeken naar de conditie van de patiënt. Aan de hand daarvan wordt besloten of er gewerkt moet worden aan de conditie.’ Dit alles om de patiënt zo goed mogelijk na de operatie te laten herstellen. De Wit: ‘Met andere woorden: ‘better in, better out’. Hoe fitter een patiënt namelijk een operatie ingaat qua spierkracht en qua beweeglijkheid, hoe groter de kans op goed herstel na de operatie.

  Andere tactieken
  Niet alleen fysiotherapie vóór een operatie is een oplossing om fitter het ziekenhuis in te gaan. Ook andere tactieken kunnen effect hebben. Stoppen met roken kan voor een patiënt die een vaatoperatie moet ondergaan veel voordelen opleveren tijdens het herstel. De Wit: ‘Een voorbeeld van een erg effectieve tactiek.’ Maar ook het volgen van een dieet kan effect hebben. De Wit: ‘Natuurlijk mag men wel eens uit de band schieten. Je moet je alleen realiseren dat, als je minder fit bent voor een operatie, het herstellen moeilijker kan gaan.’

  Fitte medewerkers
  Fysiotherapie voor de operatie is soms haast nog belangrijker dan fysiotherapie na de operatie. Alles om de patiënten van het MCL de meest optimale zorg te kunnen bieden en zo goed mogelijk te laten herstellen. Maar niet alleen de patiënt wordt geadviseerd om zo fit en gezond mogelijk het ziekenhuis in te gaan. Ook de MCL-medewerkers moesten er het afgelopen jaar aan geloven met de ‘Dag van de Fysiotherapie’. De Wit: ‘Gedurende deze dag zijn wij met collega’s bij de liftenblokken gaan staan.’ Hier werden flyers uitgedeeld over gezond leven en werden de MCL-medewerkers gestimuleerd om de trap te nemen. Want als de medewerkers ook fitter zijn om hun werk te doen, zullen zij zich aan het einde van de dag beter voelen. De Wit: ‘We zeggen niet voor niets: better in, better out’!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply