Rate this post
 • Bevallen in het Groene Hart Ziekenhuis
  Rate this post

  Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft op locatie Gouda een Vrouw Kind Centrum. In ons ziekenhuis hebben we geen aparte verloskamers, kraamafdelingen en neonatologie met couveuses meer, maar 22 huiselijke Suites met eigen sanitair.

  In deze GezinSuites bieden we zorg aan zowel de vrouw als het kind. Het voordeel hiervan is dat de patiënt van binnenkomst tot vertrek op één kamer kan blijven en dat men een beperkt aantal gezichten aan het bed ziet. Zelfs als het kind in de couveuse moet, worden moeder en kind niet gescheiden. Uiteraard kan ook de partner in de GezinSuite overnachten. Het GHZ hanteert in de GezinSuites geen vaste bezoektijden. Het aantal bezoekers is vrij en de partner mag 24 uur per dag blijven. Dit concept geeft rust voor de baby en de ouders en is uniek in Nederland.

  Natuurlijke keizersnede
  In het GHZ kunnen kinderen ook geboren worden via de ­‘natuurlijke keizersnede’. De baby wordt hierbij zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang. Deze nieuwe methode wordt toegepast op geplande keizersneden én als de gezondheid van moeder en kind het toelaat.

  Door gebruik te maken van de ‘natuurlijke keizersnede’, ook wel ‘zachte keizersnede’ genoemd, lijkt de ervaring van de operatie zoveel mogelijk op een natuurlijke bevalling. De operatiekamer wordt op een comfortabele temperatuur gebracht en het licht wordt gedimd, zodat de baby niet te veel schrikt als het uit de buik komt. De moeder en haar partner zien de baby geboren worden en de moeder krijgt de baby direct bij zich. Hierdoor kan zij, èn ook de vader, gelijk van dit bijzondere moment genieten.

  Samenwerking
  In Zwang is het samenwerkingsverband van de verloskundigen uit de regio Gouda en de gynaecologen uit het Groene Hart Ziekenhuis. Deze intensieve samenwerking tussen de eerste en tweede lijn is gestart om de zwangere vrouw te begeleiden daar waar zij zich het veiligst voelt en ook waar veiligheid het meest gegarandeerd zal zijn. Uit onderzoek is gebleken dat dit unieke samenwerkingsverband behoort tot de beste in Nederland.

  In Zwang maakt ook gebruik van twee GezinSuites in het ziekenhuis. Vrouwen bevallen hier onder begeleiding van de eigen verloskundige en meestal de kraamverzorgster. Bij een medische indicatie begeleidt de verloskundige van het ziekenhuis of gynaecoloog de bevalling samen met een verpleegkundige. Medische zorg is dichtbij en er kan indien nodig een snelle overdracht plaatsvinden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply